Lezingen door Dr. Bert Lefevre

Dr. Bert Lefevre www.praktijkhuis.be en https://www.functionalmedicine.praktijkhuis.be/

Functionele Geneeskunde
De Functionele Geneeskunde bekijkt klachten en ziekten vanuit een heel andere invalshoek dan de klassieke geneeskunde. Ze stelt de mens centraal en niet de ziekte en pakt dus het totaalplaatje aan bij de basis, de oorzaken, niet de symptomen. Ze werkt ook preventief, want naast de genetica spelen andere factoren zoals voeding, milieuvervuiling, levenswijze, beweging, mentale gezondheid een véél grotere rol. De Functionele Geneeskunde beoogt genetische risico’s te verkleinen en chronische ziekten op natuurlijke wijze te overwinnen dankzij de kracht van het eigen lichaam, het zelfgenezend vermogen.

Ben je depressief? Voel je je futloos en vermoeid? Kan je je moeilijk concentreren? Ben je angstig, ongerust? Of ben je gestresseerd? Heb je mist in je hoofd, of moeite om je woorden te vinden? Lukt het slapen niet? Heb je last van je darmen of van allergie? Lijd je aan een chronische ziekte? Veel breinziekten zoals depressie, angst- en geheugenstoornissen, maar ook ADHD, autisme, alzheimer en dementie hebben gemeenschappelijke oorzaken. Dr. Lefevre licht deze oorzaken toe samen met de sleutels om het evenwicht te herstellen en het functioneren van je brein, je gemoedstoestand en je energiepeil te optimaliseren. Deze lezing is een niet te missen eye opener op basis van de bestseller ‘The Ultramind Solution’ van Dr. Mark Hyman, vice-president van het Amerikaanse Institute of Functional Medicine.

Detox
Periodes van ontgiften en vasten zijn van alle tijden en culturen. Maar in deze tijd is de toxische belasting in ons lichaam heel groot geworden. Tijdens deze infoavond legt Dr. Lefevre uit wat we moeten doen om zo weinig mogelijk toxische stoffen op te nemen. Hij stelt ook een ontgiftingskuur voor van de cardioloog Alejandro Junger. Het is een praktische detoxkuur van 21 dagen, die gemakkelijk te volgen is voor mensen die willen blijven functioneren. Het blijkt een effectieve methode om het lichaam de kans en tijd te geven om zijn detoxfuncties optimaal uit te voeren. Hierdoor kunnen we een maximale hoeveelheid gifstoffen wegwerken. Door deze simpele regels te volgen kunnen 70 tot 80 % van de mensen zich na korte tijd beter voelen.

Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De symptomen van de ziekte zijn vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De kans op dementie stijgt met de leeftijd. In België lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie. Van de mensen ouder dan 65 zou dat 5% zijn. Op de leeftijd van 80 jaar neemt dit percentage toe tot 20%. Volgens de klassieke geneeskunde zou de ziekte van Alzheimer ongeneeslijk en onomkeerbaar zijn. Enkele risicofactoren zijn gekend, maar de precieze oorzaken en behandelingsmethoden zijn nog onbekend ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze lezing belicht Dr. Bert Lefevre dit thema vanuit de Functionele Geneeskunde, die een holistische benadering hanteert en niet de ziekte behandelt maar het individu. Wat zijn volgens deze Functionele Geneeskunde de oorzaken en risicofactoren? Wat kan je zelf doen om Alzheimer te voorkomen of het risico te verkleinen? Hoe kan je verergering tegengaan?  Of de ziekte zelfs omkeren?
Een niet te missen hoopvolle lezing!

Het genoom ontrafeld
Introductie over de huidige ontwikkelingen in de genetica, epigenetica en nutrigenomics
We staan vandaag aan de grens van de meest verreikende ommekeer binnen de geneeskunde! We kunnen nu sleutelgenen identificeren die een enorm verschil maken in je genetisch profiel.  En genetische mankementen die leiden tot ziekte of zelfs de dood vroegtijdig opsporen met mogelijk kans op herstel. Gezondheidszorg kan daardoor persoonlijk worden in die zin dat we kunnen identificeren welke levenswijze en voeding voor jou meest aangewezen is. Iedereen dezelfde adviezen geven is niet meer van deze tijd. Met je genetisch profiel in de hand word je niet meer gedetermineerd door je genen, maar weet je hoe je het best met je krachten en gevoeligheden kan omgaan. Het tijdperk van de ‘genomics’ is aangebroken! De genetische tests zijn geen verre toekomst, maar zullen binnen zeer korte termijn betaalbaar en bijna onmisbaar worden. Boeiende revoluties in boeiende tijden.

Dr. Lefevre deed op zijn persoonlijke zoektocht veel opzoekingswerk naar preventie van chronische ziekten. Via o.a. het Institute of functional medicine leerde hij ook het belang van de genetische benadering. Niet -zoals we vroeger dachten- bepaald te zijn door onze genen, maar de hedendaagse aanpak door ons leven aan te passen aan onze genetische sterktes en zwaktes.

Suiker: troost of vergif?
Lezing over de schadelijke gevolgen en het verslavende effect van suikerconsumptie. Er worden ook mogelijkheden aangereikt om te detoxen.