Najaar 2017

LEZINGEN – WORKSHOPS –  BEWEGING ONTSPANNING

Onze activiteiten gaan door op
diverse avonden in de week, dubbel checken dus!

 • donderdag 21 september: Adem je vrij – Workshop rond ademhaling door Bieke Verbruggen
 • donderdag 12 oktober: Brain Gym – Introductielezing door Vinciane Schoenmaeckers
 • woensdag 25 oktober: Je brein in balans – lezing door Dr. Bert Lefevre
 • maandag 30 oktober : Initiatie schermen met Mathias Huybens
 • donderdag 16 november: Verbindende communicatie – Introductie door Bernadette Gysels
 • woensdag 13 december: Relaxatieconcert – Mieke Polfliet & Stefan Beckers

 


LEZINGEN


 

Brain Gym®

 Introductie met Vinciane Schoenmaeckers
op donderdag 12 oktober om 20u
Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Brain Gym® is een bewegingsprogramma voor alle leeftijden, dat tot doel heeft het leren te vergemakkelijken en prestaties te verbeteren.

Brain Gym® bestaat uit 26 eenvoudige, leuke en doelgerichte oefeningen, die lichaam en geest integreren om zo snelle en vaak spectaculaire verbeteringen aan te brengen op het vlak van: concentratie, lezen, schrijven, organiseren, luisteren, fysieke coördinatie en meer. Brain Gym® helpt kinderen, jongeren, volwassenen en senioren om via beweging:

 • hun leermoeilijkheden aan te pakken
 • hun (volledig potentieel van) aangeboren intelligentie te benutten
 • bewust te worden van de waarde van dagelijkse beweging
 • beter te presteren bij sport
 • hun gaven en talenten te ontdekken en te ontplooien
 • zich beter te organiseren
 • aandachtiger te zijn
 • beter te onthouden
 • creatiever te zijn
 • zich goed in hun vel te voelen.

Brain Gym® wordt onderwezen en toegepast in duizenden scholen over de hele wereld, in trainingsprogramma’s voor bedrijven, voor kunst en sport.

Brain Gym® ontstond in de jaren 1970 door het werk van de pedagogen Dr. Paul Dennison en zijn vrouw, Gail E. Dennison. Oorspronkelijk waren de Dennisons op zoek naar efficiëntere wegen om kinderen en volwassenen te helpen die het label ‘leerstoornis’ hadden opgeplakt gekregen. Zij putten uit de uitgebreide onderzoeken van ontwikkelingsspecialisten die hadden geëxperimenteerd met fysieke beweging om leervaardigheden te vergroten.

Tijdens deze kennismakingsessie gaat Vinciane in op vragen als Wat is Brain Gym?  Waarom bewegen om te leren? Is Brain Gym enkel voor studenten of zijn we er allemaal bij gebaat? (Ja dus). In het onderwijs wordt, terecht, zeer veel belang gehecht aan een goede lateralisatie (links en rechts in het lichaam werken goed samen). Maar we hebben nog 2 andere dimensies in ons lichaam: de voor-achter lichaamsdimensie en de boven-onder lichaamsdimensie, die even belangrijk  zijn voor het leren. Waarin verschillen de Brain Gym-bewegingen van andere bewegingstussendoortjes? Welke fysieke vaardigheden nodig bij het leren worden gestimuleerd door Brain Gym (zoals oog-handcoördinatie, ogen die samen werken, geheugen, lichaamscoördinatie …) En we gaan natuurlijk ook even proeven van de bewegingen  :-).

Deze introductie is geschikt voor iedereen, in het bijzonder (zorg)leerkrachten, therapeuten, studenten, ouders, geïnteresseerden …

Vinciane Schoenmaeckers is lid van de International Faculty van Brain Gym International, www.braingym.org, ze leidt de Brain Gym Instructeurs op en is het aanspreekpunt voor Educatieve Kinesiologie in België en Nederland. http://www.flow-motion.be/ De data van de volgende opleiding in Mortsel zijn 26 oktober en 9 – 23 – 30 november, telkens van 9u tot 16u30.

 


Brein in balans!

 Lezing door Dr. Bert Lefevre op woensdag 25 oktober om 20u
Jardin Public, Lodewijk Van Berckenlaan 146, 2600 Berchem

Ben je depressief? Voel je je futloos en vermoeid? Kan je je moeilijk concentreren? Ben je angstig, ongerust? Of ben je gestresseerd? Heb je mist in je hoofd, of moeite om je woorden te vinden? Lukt het slapen niet? Heb je last van je darmen of van allergie? Lijd je aan een chronische ziekte?

De Functionele Geneeskunde bekijkt klachten en ziekten vanuit een heel andere invalshoek dan de klassieke geneeskunde. Ze stelt de mens centraal en niet de ziekte en pakt dus het totaalplaatje aan bij de basis, de oorzaken, niet de symptomen. Ze werkt ook preventief, want naast de genetica spelen andere factoren zoals voeding, milieuvervuiling, levenswijze, beweging, mentale gezondheid een véél grotere rol. De Functionele Geneeskunde beoogt genetische risico’s te verkleinen en chronische ziekten op natuurlijke wijze te overwinnen dankzij de kracht van het eigen lichaam, het zelfgenezend vermogen.

Veel breinziekten zoals depressie, angst- en geheugenstoornissen, maar ook ADHD, autisme, alzheimer en dementie hebben gemeenschappelijke oorzaken. Dr. Lefevre licht deze oorzaken toe samen met de sleutels om het evenwicht te herstellen en het functioneren van je brein, je gemoedstoestand en je energiepeil te optimaliseren. Deze lezing is een niet te missen eye opener op basis van de bestseller ‘The Ultramind Solution’ van Dr. Mark Hyman, vice-president van het Amerikaanse Institute of Functional Medicine. Ook een aanrader voor wie de lezing over Alzheimer in mei miste.

Dr. Bert Lefevre is arts, SmartDNA practitioner, en verdiept zich sinds geruime tijd in de Functionele Geneeskunde en Neurologie. www.praktijkhuis.be

 


Verbindende Communicatie

Introductie door Bernadette Gysels
op donderdag 16 november van 20u tot 22u

  Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Verbindende Communicatie helpt ons om contact te maken met onszelf en de ander, zodat we spreken, luisteren en handelen vanuit ons hart.

De Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall B. Rosenberg (°1934) is de grondlegger van het gedachtegoed van Nonviolent Communication, Geweldloze Communicatie. Volgens Rosenberg is de manier waarop we communiceren – meestal onbedoeld – gewelddadiger dan we beseffen doordat de uitdrukkingen die we gebruiken vaak  beschuldigend zijn. Rosenberg laat zien dat het ook anders kan: helder, direct en met aandacht en respect voor beide partijen. Zijn methode is een manier van communiceren die verbindend, ontwapenend en doeltreffend is. Zo worden latente conflicten voorkomen, verlopen onderhandelingen soepeler en kunnen gesprekken snel en met het gewenste resultaat worden afgesloten. Rosenberg werd geïnspireerd door o.a. vredesdenkers als Mahatma Gandhi en Martin Luther King.

Geweldloze of Verbindende Communicatie helpt ons stevig in het leven te staan, te zeggen wat we willen én te horen waar het de ander om gaat, waarbij we de machtsstrijd overstijgen en streven naar samenwerking en vertrouwen. Deze methode helpt om structuur, rust en respect te brengen in een gesprek, terwijl emoties en verlangens toch kunnen geuit en benoemd worden.

De belangstelling voor Rosenbergs benaderingswijze is groter dan ooit. In Nederland en België houden talrijke organisaties zich al jaren bezig met het bekendmaken en trainen van het model , niet alleen in de privésfeer, maar ook op de werkplek, op school en in de politiek.

Bernadette Gysels, trainer in Verbindende Communicatie, laat ons enthousiast kennismaken met de giraf en de jakhals uit deze krachtige methode. https://www.ruimtevoorverbinding.be/

 


WORKSHOPS


 

 

2181092_orig

 Adem je vrij!

donderdag 21 september van 20u tot 22u
  De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Praktische ademhalingsoefeningen vanuit mindfulness en hartcoherentie, om tot rust en in balans te komen, én op te laden. Je kan er nadien ook zelf mee aan de slag.

In tegenstelling tot wat we vroeger dachten, wordt ons functioneren niet enkel aangestuurd door onze hersenen, maar ook door ons hart. Gevoelens zijn veel sneller en krachtiger dan gedachten. Ze hebben een diepgaand effect op de balans in ons autonome zenuwstelsel en het ritme van onze hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van dit hartritme. Door ons hartritme te beïnvloeden door oprecht positieve gevoelens kunnen we ‘gezonde’ boodschappen sturen naar ons brein, en ons zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, hormonaal en immuunsysteem in evenwicht brengen. Dit uit zich in de praktijk door een hoger prestatievermogen, minder stress, een groter welzijn en emotionele stabiliteit. Hartcoherentietechnieken blijken erg efficiënt om stress te reduceren en het zelfgenezend vermogen te verhogen, ziekte is immers vaak het gevolg van aanhoudende stress.

Coach: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijns- en transformatiecoaching)

 

 


BEWEGING & Lichaamsbewustzijn

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dat weten we wel. Toch zijn we ons vaak niet bewust van onze manier van bewegen. En van de impact ervan op ons denken en voelen. We kunnen ons lichaamsbewustzijn verhogen met tal van methodes en technieken, elk met hun eigen kenmerken, zoals Eutonie, Alexandertechniek, Feldenkrais, Sofrologie, Chinen Qi Gong, Tai Chi… Het zijn geen medische behandelingen, maar een leerproces. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of conditie. Ze brengen rust voor de geest en ondersteuning bij fysieke (chronische klachten),  motorische of leerproblemen, of prestatieverbetering bij sporters, muzikanten, danser. De oefeningen worden liggend, zittend of staand uitgevoerd, met respect voor de eigen grenzen. Zelf ervaren tijdens een kennismakingssessie is de beste ontdekkingstip!

 


 

Schermen

Initiatie met Mathias Huybens
op maandag 30 oktober (herfstvakantie) van 20 tot 21.30u
Sportpark Sneppenbos (parketzaal)
Vremdesesteenweg 224, Boechout

Schermen is een sierlijke, snelle en tactische gevechtssport waarbij lichamelijke kracht niet voorop staat, dus ook voor de dames!! De bedoeling is de tegenstander te treffen zonder zelf getroffen te worden. Dit vereist naast fysieke en technische kwaliteiten ook concentratie, inzicht en reactievermogen. De kunst is om het wapen zo te beheersen dat met kleine snelle bewegingen treffers kunnen worden gemaakt. Etymologisch is de Nederlandse term ‘schermen’ afgeleid van het Sanskriet ‘carma’ dat ‘beschermen’ betekent.

Geef de Zorro in jezelf eens de (speel)ruimte, en garde! En no worries, deze introductie verloopt in alle veiligheid met masker en aangepaste kleding! http://malisport.be/nl

 


 

ONTSPANNING


 

 

Relaxatieconcert

met Mieke Polfliet en Stefan Beckers
woensdag 13 december van 20 tot 22u
Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Even ontsnappen uit een veel te drukke wereld, even niets moeten, de aandacht naar binnen. Al liggend op je matras laat je je onderdompelen in een klankbad van exotische instrumenten, zoals gongs, klankschalen, trommels en ratels, oceandrum, boventoonfluit, shruti box, monochord, …. afgewisseld met stemvibraties en boventonen. Ervaar hoe de klanken een diepe ontspanning in lichaam en geest brengen en geniet…
http://www.thuisinjezelf.be