Benefiet voor Kameroen

Heb je de première op 22 februari 2017 gemist? Op 3 oktober om 20u in het CC van Aartselaar wordt de film opnieuw vertoond! De opbrengst gaat deze keer naar het schooltje in Nepal (zie andere benefiet op deze website). Kaarten zijn te bekomen op 03/ 8772875 (tijdens de kantooruren). Dank!


Uitnodiging voor de filmpremière over de Baka op 22 februari 2017 om 20u Baka

In juli 2016 gingen 6 Vlamingen, waaronder Dr. Bert Lefevre, enkele weken samenleven met de Baka, een Pygmeeënstam in Equatoriaal Afrika. Twee onder hen waren 25 jaar geleden al in de regio geweest en wilden nagaan of deze inheemse volkeren dezelfde snelle evolutie doorgemaakt hebben als wij hier in het Westen.

De Baka behoren samen met vier andere Pygmeeënstammen tot de oorspronkelijke inwoners van het Afrikaans continent. Vele eeuwen hielden ze zich schuil in de onmetelijke evenaarswouden. Daar leefden ze van het jagen en verzamelen, ver weg van elke andere beschaving. Als perfecte jagers waren ze de onbetwiste meesters van het woud. Daar kwam op het einde van de 19de eeuw stilaan verandering in. De Bantoe of ‘grote zwarten’ zetten meer en meer dit dwergvolk onder druk en verplichten ze voor hen te werken en vooral voor hen te jagen op voornamelijk de olifant.

Gaandeweg ontstond er een meester –slaaf verhouding die tot op vandaag nog duidelijk aanwezig is. De Baka hebben geen enkele politieke stem en worden systematisch gediscrimineerd en als minderwaardig aanzien. Dit leidt tot extreme armoede, alcoholisme en verhoogde morbiditeit.

Het woud staat overal onder druk door de steeds oprukkende houtkap, de concessies aan buitenlandse investeerders en de hunker naar landbouwgrond. Dit is een zeer nefaste evolutie voor de inheemse volkeren die hun natuurlijke habitat zien verdwijnen of onleefbaar worden.

Van deze expeditie is er een film gemaakt die op woensdag 22 februari 2017 in première gaat in aula Parein van campus Zuid. De totale opbrengst van deze film gaat naar een betrouwbaar Bakaproject in de regio van Djoum, Kameroen. Een zeer gedreven en bevlogen vrouw leidt er een weeshuis van Baka kinderen die hun ouders verloren aan aids. Door middel van scholing en het aanleren van beroepen, slaagt zij erin om de Baka een stem te geven en hen te laten integreren in de maatschappij.

De première heeft ongeveer 8000€ opgebracht.  Een deel ervan waren spontane giften en er zijn ook tentoongestelde foto’s verkocht.  De foto’s over de expeditie kan je nog gaan bekijken op campus Zuid van KdG, tot aan de paasvakantie.
Je kan nog steeds Baka kinderen helpen school lopen en een beroep aanleren door te storten op  BE63 7330 4695 5508 Weet dat je voor slechts 150€ per jaar één kind één jaar lang naar school kan laten gaan, all inn.  Dit betekent boeken, kledij, eten en internaatkosten. Wens je graag 1 bepaald kind zijn of haar hele schoolloopbaan te steunen, gelieve dan contact op te nemen met één van de expeditieleden.

Zij zullen er persoonlijk op toezien dat je alle info krijgt over het kind en de vorderingen op school.

Mocht je de film zelf willen organiseren voor het goede doel dan horen we het graag!

Hoe meer mensen we kunnen enthousiasmeren voor dit vergeten volk, hoe beter.
We blijven jullie op de hoogte houden.

Kris, Bert, Yves, Kurt, Charles en Filip.
Meer info bij kris.garroy@telenet.be