Voorjaar 2017

 

Onze activiteiten gaan hoofdzakelijk door op donderdagavond,
maar er zijn ook andere dagen, dubbel checken dus!

LEZINGEN – WORKSHOPS – ONTSPANNING – BEWEGING

 • donderdag 12 januari: After Party Detox – Lezing door Dr. Bert Lefevre
 • 23 en 25 januari: gratis lezing Body Awareness en Eutonie – Marnic Clarys
 • donderdag 2 februari: Kennismaking Feldenkrais met Liesbet De Kock
 • donderdag 9 februari: Flower of Life – Meditatief tekenen met Bieke Verbruggen
 • zaterdag 18 februari: 2 lezingen door Dr. Henk Fransen
 • woensdag 22 februari: Benefiet Expeditiefilm over de Baka in Zuid-Kameroen (zie aparte map Benefiet)
 • donderdag 9 maart: Adem je vrij – Workshop rond ademhaling door Bieke Verbruggen
 • donderdag 16 maart: Lyme – lezing door Pol De Saedeleer
 • donderdag 23 maart: ‘Versterk je zelfgenezend vermogen’ nieuwe reeks (andere data op 30 maart, 20 en 27 april, 11 mei)
 • woensdag 19 april: Introductie in de Alexandertechniek door Marianne Schenck
 • zondag 23 april: Meditatief boogschieten – dagworkshop met Dr. Lieven Ostyn
 • donderdag 18 mei: Alzheimer, lezing door Dr. Bert Lefevre

LEZINGEN


 

After Party DETOX
Lezing door Dr. Bert Lefevre

 op 12 januari 2017 om 20u
Jardin Public, Lodewijk Van Berckenlaan 146, 2600 Berchem

Voor al wie deze allereerste Pura Vida lezing miste in 2015, voor alle nieuwkomers en voor al wie graag een opfrissing krijgt.

Periodes van ontgiften en vasten zijn van alle tijden en culturen. Maar in deze tijd is de toxische belasting in ons lichaam heel groot geworden. Tijdens deze infoavond legt Dr. Lefevre uit wat we moeten doen om zo weinig mogelijk toxische stoffen op te nemen. Hij stelt ook een ontgiftingskuur voor van de cardioloog Alejandro Junger. Het is een praktische detoxkuur van 21 dagen, die gemakkelijk te volgen is voor mensen die willen blijven functioneren. Het blijkt een effectieve methode om het lichaam de kans en tijd te geven om zijn detoxfuncties optimaal uit te voeren. Hierdoor kunnen we een maximale hoeveelheid gifstoffen wegwerken. Door deze simpele regels te volgen kunnen 70 tot 80 % van de mensen zich na korte tijd beter voelen. Ontgiften na de feestdagen is een nieuwjaarsgeschenk voor lichaam en geest!bert-nieuw-kopie

Dr. Bert Lefevre is arts, SmartDNA practitioner, en verdiept zich sinds geruime tijd in de Functionele Geneeskunde. www.praktijkhuis.be

 

 


Body Awareness en Eutonie
Gratis lezing door prof. dr. Dirk Avonts
en Marnic Clarys, eutoniepedagoog

23 januari in Turnhout
en 25 januari in Antwerpen centrum
19.30u – 21.30u

De drukke omgeving waarin we leven vervreemdt ons van de  vanzelfsprekendheid: wat voel ik echt? Wat vertelt mijn lichaam? Hoe sta ik in het dagelijks leven? Methodes en technieken om (terug) voeling te krijgen met het eigen lichaam zijn bijzonder populair. Het zijn vele bomen die samen één groot bos vormen van lichaamsbewustzijn (body awareness). Iedere methode heeft zijn eigen plek en karakteristieken. Methodes die het lichaamsbewustzijn verhogen, werken via interne observatie van gewaarwordingen. Daardoor komt het lichaam gemakkelijker in een relaxatiemodus en komt de geest los van de permanente stroom van gedachten. Uiteindelijk leidt dit tot een globaal welbevinden.

Eutonie leert je fijnzinniger luisteren naar je lichaam. Dankzij eutonie voel je je eigen lichaamssignalen, ritme en grenzen sneller en beter aan. Je wint aan draag- en veerkracht. De specifieke werkwijze zorgt er ook voor dat de draaimolen in je hoofd stilvalt. Je ervaart meer rust en weldaad.

Prof. dr. Dirk Avonts werkte 25 jaar in huisartsenpraktijk Zurenborg. Hij is momenteel als gastprofessor verbonden aan de Universiteit Gent, Faculteit Geneeskunde en Gezondheids-wetenschappen (Huisartsgeneeskunde en Eerste- lijnsgezondheidszorg)

Eutoniepedagoog Marnic Clarys begeleidt eutoniecursussen. Hij werkt daarnaast als lector aan de Karel de Grote Hogeschool, opleiding Sociaal Werk en opleiding Orthopedagogie.

VOORAF INSCHRIJVEN  –  de plaatsen zijn beperkt via 03/285.43.53 Well2DAY@devoorzorg.be www.Well2DAY.be


 

Versterk het genezend vermogen op 5 niveaus
&
Betekenis van ziekten en organen
2 lezingen door Dr. Henk Fransen

zaterdag 18 februari
Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek
om 13u en 16u

Henk Fransen is een Nederlandse arts met een passie voor de lichaam-geest relatihenk-fransen182e.
Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in het werken met mensen met kanker. Hij is een internationaal spreker en lesgever aan diverse opleidingsinstituten en auteur van boeken over ziekte, gezondheid, zelfgenezend vermogen en kanker. In 2016 werd hij door de National Business Succes Awards bekroond als beste bedrijf in de alternatieve gezondheidsbranche omwille van zijn visie en zijn inspanningen om een medicijnloos ziekenhuis in Nederland te creëren. Meer info op www.genezendvermogen.nl en www.henkfransen.nl

 

Lezing 1: Versterk het genezend vermogen op 5 niveaus van 13u tot 15u

“Alles wat ik de laatste 30 jaar van mensen met kanker heb geleerd over de herstelkracht van lichaam en geest is voor iedereen van belang.”

Deze lezing gaat terug naar de essentie van de geneeskunde: hoe kan je door eenvoudige en natuurlijke maatregelen het zelfgenezende vermogen van je lichaam en geest versterken en ziekten voorkomen? Welke zijn de belangrijkste factoren die gezond of juist ziekmakend zijn? Je krijgt inzicht in wat je praktisch kan doen om je gezondheid in hoge mate te verbeteren. Je leert hoe lichaam en geest samenhangen en hoe je daar gebruik van kan maken. De informatie in de lezing wordt zoveel mogelijk door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.

Lezing 2: Betekenis van ziekten en organen van 16u tot 18u

In deze lezing deelt Henk Fransen zijn kennis over de geestelijke betekenis van organen/ziekten en geeft hij ook een demonstratie waardoor zijn ideeën ervaarbaar worden.

Ben je zelf ziek, dan krijg je handvatten om je eigen symptomen beter te begrijpen. Als therapeut leer je over psychosomatiek en een manier van werken waarbij het lichaam van de cliënt je de weg wijst naar genezing. Vaak blijken de symptomen een richtingaanwijzer te zijn naar het diepere levensdoel van de cliënt (het geschenk in de ‘ziekte’). Uiteindelijk gaat wat je tijdens deze lezing leert veel verder dan het doorgronden van de geestelijke betekenis van ziekten. Je leert een manier van contact maken/communiceren die elke relatie in je leven kan verdiepen en verrijken.

Wat mag je verwachten?
Je krijgt meer inzicht in de relatie tussen lichaam en geest, de taal van het lichaam, de geestelijke betekenis van ziekten, de geestelijk/emotionele factoren die een rol spelen bij klachten.

 De ziekte van Lyme
Multifactoriële aspecten en behandelingen
Lezing door Pol De Saedeleer

 16 maart 2017 om 20u
Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Waarom krijgt minder dan 10% van alle Lyme patiënten de diagnose Lyme?
– Lyme is vaak een multi-infectie, waardoor de symptomen sterk kunnen uiteenlopen.
– Lyme gedraagt zich bovendien als  “the great imitator“:  symptomen doen dikwijls vermoeden dat we te maken hebben met Fibromyalgie, MS, CVS, Parkinson of Alzheimer.
– En Lyme is ook een multi-systeemziekte: veel systemen zijn betrokken wat de ziekte heel complex maakt en de behandeling bepaalt: het afweersysteem, ontgifting, het hormonaal systeem, de spijsvertering, het geheugen, concentratie, energieprocessen en zoveel meer.

Tijdens deze lezing legt Pol De Saedeleer uit waarom zoveel systemen betrokkfoto-pol-kopieen zijn en zoveel functies verstoord. Daarnaast bespreekt hij welke aanpak mogelijk is behalve antibiotica (o.a. nutritionele toepassingen).  Zo krijgt de patiënt meer inzicht in de ziekte en kan hij op die manier de behandeling voorgeschreven door de arts mee ondersteunen. De lezing is geschikt voor al wie te maken heeft met chronische ziekten.
.
Als Europees medevoorzitter van ILADS, de International Lyme and Associated Diseases Society, geeft Pol De Saedeleer wereldwijd opleidingen om Lyme en aanverwante ziekten optimaal te behandelen. http://poldesaedeleer.be


 Alzheimer
Lezing door Dr. Bert Lefevre

 18 mei 2017 om 20u
Jardin Public, Lodewijck Van Berckenlaan 146, 2600 Berchem

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De symptomen van de ziekte zijn vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De kans op dementie stijgt met de leeftijd. In België lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie. Van de mensen ouder dan 65 zou dat 5% zijn. Op de leeftijd van 80 jaar neemt dit percentage toe tot 20%.

Volgens de klassieke geneeskunde zou de ziekte van Alzheimer ongeneeslijk en onomkeerbaar zijn. Enkele risicofactoren zijn gekend, maar de preciese oorzaken en behandelingsmethoden zijn nog onbekend ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens deze lezing belicht Dr. Bert Lefevre dit thema vanuit de Functionele Geneeskunde, die een holistische benadering hanteert en niet de ziekte behandelt maar het individu. Wat zijn volgens deze Functionele Geneeskunde de oorzaken en risicofactoren? Wat kan je zelf doen om Alzheimer te voorkomen of het risico te verkleinen? Hoe kan je verergering tegengaan?  Of de ziekte zelfs omkeren?
Eebert-nieuw-kopien niet te missen hoopvolle lezing!

Dr. Lefevre is arts, SmartDNA practitioner en verdiept zich sinds geruime tijd in de Functionele Geneeskunde en neurologie. www.praktijkhuis.be

 


WORKSHOPS


 

 

2181092_orig

Adem je vrij!

9 maart van 20u tot 22u
  De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Praktische ademhalingsoefeningen vanuit mindfulness en vooral hartcoherentie, om tot rust en in balans te komen, én op te laden. Je kan er nadien ook zelf mee aan de slag.

In tegenstelling tot wat we vroeger dachten, wordt ons functioneren niet enkel aangestuurd door onze hersenen, maar ook door ons hart. Gevoelens zijn veel sneller en krachtiger dan gedachten. Ze hebben een diepgaand effect op de balans in ons autonome zenuwstelsel en het ritme van onze hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van dit hartritme. Door ons hartritme te beïnvloeden door oprecht positieve gevoelens kunnen we ‘gezonde’ boodschappen sturen naar ons brein, en ons zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, hormonaal en immuunsysteem in evenwicht brengen. Dit uit zich in de praktijk door een hoger prestatievermogen, minder stress, een groter welzijn en emotionele stabiliteit. Hartcoherentietechnieken blijken erg efficiënt om stress te reduceren en het zelfgenezend vermogen te verhogen, ziekte is immers vaak het gevolg van aanhoudende stress.

Coach: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijns- en transformatiecoaching)

 


taos-center-for-functional-medicine-3-1

Versterk je zelfgenezend vermogen

 23 en 30 maart, 20 en 27 april, 11 mei van 20u tot 22u

Aansluitend op onze Pura Vida lezingen, gaan we in deze reeks alle domeinen die een cruciale rol spelen bij de ondersteuning van ons zelfgenezend vermogen uitgebreider verkennen: het fysiek lichaam, emoties, mindset, relaties en zingeving. Je krijgt inzicht in de complexe samenhang van deze pijlers en ontdekt mogelijkheden, tips en oefeningen om ze in praktijk om te zetten. Ook kan je voor jezelf een duidelijkere balans opmaken: waar sta je? Wat geeft energie, wat vreet energie? Wat doe je prima en wat kan/mag beter? Dankzij enkele eenvoudige sleutels kan daaruit een eerste aanzet volgen tot jouw actieplan naar een betere gezondheid, én verder nog, naar Flow. Want gezond zijn, is meer dan niet-ziek zijn. En je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden! Deze reeks is dus geschikt voor al wie bewust wil kiezen voor goede zelfzorg. Het aantal deelnemers is beperkt om voldoende ruimte te laten voor interactie.

Coach: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijns- en transformatiecoaching)


 

 lieven4web

Meditatief boogschieten
met Dr. Lieven Ostyn

 zondag 23 april van 10u tot 17u
Teunenberg, Boerenkrijglaan 51B, 2250 Olen

Dr. Lieven Ostyn heeft een vorm van boogschieten ontworpen geïnspireerd door zen. Het is echter geen kyudo, een strenge Japanse discipline die een jarenlange training vereist onder leiding van een meester. Het is ook geen westers competitief noch recreatief boogschieten. Het resultaat is ondergeschikt aan de ervaring van harmonie, spontaniteit en verbondenheid. Respect voor het lichaam, voor de medemens en voor de natuur staan hierbij voorop.Er is geen speciale kracht noch vaardigheid nodig. Daardoor is de workshop ook toegankelijk voor mensen die kwetsbaarder zijn. Ervaring met boogschieten of meditatie is niet vereist. Een bereidheid tot verstilling en tot zelfonderzoek zijn wél aan te bevelen.  Je leert je lichaam op een harmonische manier gebruiken, verbinding maken vanuit het hart, en kan een toestand van flow ervaren. Er is individuele begeleiding bij ieder schot. .

In zijn praktijk als arts richt Lieven zich vooral op het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Sinds 30 jaar is hij docent anatomie, immunologie en neurowetenschap aan verschillende gezondheidsscholen. Aan De Levensschool doceert hij de vakken anatomie/fysiologie en relaxatie-meditatie. Tot nu toe heeft hij een 300-tal workshops gegeven aan meditatieve centra, universiteiten en diverse organisaties.

Meer info op www.meditatiefboogschieten.orgBEWEGING – Lichaamsbewustzijn


Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden, dat weten we wel. Toch zijn we ons vaak niet bewust van onze manier van bewegen. En van de impact ervan op ons denken en voelen. We kunnen ons lichaamsbewustzijn verhogen met tal van methodes en technieken, elk met hun eigen kenmerken, zoals Eutonie, Alexandertechniek, Feldenkrais, Sofrologie… Het zijn geen medische behandelingen, maar een leerproces. Ze zijn toegankelijk voor iedereen, ongeacht leeftijd, ervaring of conditie. Ze brengen rust voor de geest en ondersteuning bij fysieke (chronische klachten),  motorische of leerproblemen, of prestatieverbetering bij sporters, muzikanten, danser. De oefeningen worden liggend, zittend of staand uitgevoerd, met respect voor de eigen grenzen. Zelf ervaren tijdens een kennismakingssessie is de beste ontdekkingstip!

Feldenkrais
Kennismakingssessie met Liesbet De Kock

 donderdag 2 februari van 20u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Liesbet De Kock begeleidt ons bij ongewone, eenvoudige en speelse bewegingscombinaties, die meestal liggend of zittend op de grond uitgevoerd worden. “Kom luisteren naar het fluisteren van je lijf.” Een ware weldaad voor lichaam en geest. Meer info op www.motionstosense.com


Alexandertechniek
Kennismakingssessie met Marianne Schenck

 woensdag 19 april van 20u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Heb je te kampen met (chronische) pijn (rugpijn, RSI, schouderpijn, nekpijn, hoofdpijn, …)?
Wil je rust brengen in je leven en lichaam en geest beter op elkaar afstemmen? Ben je muzikant, acteur, danser of sporter en wil je de kwaliteit van je prestaties naar een volgend niveau brengen?

De Alexandertechniek brengt inzicht in je bewegingspatronen en hoe je denken je houding en beweging beïnvloedt. Je leert hoe je ongezonde gewoontes kan doorbreken en ompolen naar optimaal gebruik.

Marianne Schenk, docente in de Alexandertechniek en NIA, is onze deskundige gids tijdens deze ontdekkingsreis. Ze wisselt theorie af met zelf ervaren en je leert hoe je een herstelmoment kan inbouwen. Als de groep niet te groot is, kan er zelfs ruimte zijn voor individuele aandacht. Meer info op www.easeofmovement.be


ONTSPANNING


flower2

Flower of Life  – meditatief tekenen

 9 februari van 20u tot 22u

De Flower of Life, de Levensbloem, is één van de krachtigste positieve symbolen uit de heilige geometrie en staat voor de verbondenheid van alle leven in het universum.  Het bevat de blauwdruk van de gehele schepping , zoals ons DNA onze genetische code omvat. Dit patroon wordt in vrijwel alle oude culturen en grote religies teruggevonden (in India, Egypte, het Oude Griekenland, China, Japan en Israel). Tijdens deze workshop ligt de focus op het leren tekenen van dit patroon.

Begeleiding: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijnsen transformatiecoaching)
Meebrengen: passer, papier en kleurpotloden