Voorjaar 2021

  • 10 februari: Healthy gut, happy mind! – lezing over het darmmicrobioom door Dr. Ir. Winnie De Haes
  • 11 februari: start Food for Flow/Immuniboost Wake Up traject met Bieke Verbruggen
  • Chronische klachten en emoties: Doesessie met Bieke Verbruggen
  • Creatieve Me time met Els Briels en Lana Van de Velde
  • Ontdek je psoas, spier van de ziel – Doesessie met Hilde Broeckhove

 

 


Healthy gut, happy mind!

Het darmmicrobioom, de wondere wereld in je buik
Online lezing door Dr. Ir. Winni De Haes via zoom (live indien mogelijk)
woensdag 10 februari van 20 tot 22u via Zoom

Het menselijke darmmicrobioom (darmflora) bestaat uit een dynamisch ecosysteem van biljoenen micro-organismen, verdeeld over honderden verschillende soorten. Ieder mens is gastheer van een eigen, hoogstpersoonlijk ecosysteem, net zo uniek als onze vingerafdruk. Darmbacteriën helpen bij de spijsvertering, maar vormen ook de basis van ons afweersysteem: ze beschermen tegen virussen, schimmels en bacteriën en hebben daarmee een grote invloed op onze gezondheid. “Ziekte ontstaat in de darm”, zei Hippocrates 2000 jaar geleden. Maar hoe precies? En kunnen wij zelf ons microbioom beïnvloeden voor een betere gezondheid?

Een goede balans tussen goede en slechte bacteriën is alleszins noodzakelijk. Hoe groter de diversiteit in je darmflora, hoe gezonder je bent. Voeding speelt daarbij een enorme rol, maar ook andere levensstijlfactoren zoals roken, stress, lichamelijke beweging, de hormonale cyclus bij vrouwen, pesticiden, herbiciden, zware metalen en geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, antibiotica en statines, hebben een grote impact.

Disbalans in de darmflora kan o.a. in verband gebracht worden met een verminderde weerstand, allergieën en intoleranties, het prikkelbare darm-syndroom, de ziekte van Crohn, overgewicht, bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2.

Maar volgens recentere bevindingen (dankzij stoelgangtransplantaties) is er ook een duidelijke communicatie tussen onze darmbacteriën en onze hersenen! Ons darmmicrobioom beïnvloedt dus ook ons gedrag en gevoel, ons mentaal en emotioneel welzijn (depressie, Parkinson en Alzheimer, autisme, angststoornissen, enz.). No happy gut, no glory! Vanuit die inzichten werden recent ook probiotica ontwikkeld die het psychisch functioneren positief kunnen beïnvloeden, de zogenaamde psychobiotica.

Het onderzoek naar het effect van poeptransplantaties en psychobiotica verkeert nog in een beginstadium, maar de resultaten zijn veelbelovend.

Dr. Ir. Winni De Haes is doctor in de biomedische wetenschappen, bio-ingenieur en ortomoleculair voedinsgdeskundige. Ze heeft haar eigen gezondheidspraktijk www.winsideout.be in Mortsel, en is Assistant Manager bij Fidlab in Lier. Ze is vertrouwd met Functional Medicine.

Deelname: 15€ vooraf te betalen. Graag inschrijven vóór 8 februari ajb. Je krijgt dan de betalingsinstructies en na betaling de zoomlink.


Food for Flow

Verhoog je bewustzijn, veerkracht en immuniteit op 5 niveaus!
Wake up traject rond zelfzorg, gezondheid, zingeving en Flow.
.

7 donderdagavonden van 19.30u tot 22u
11 en 25 februari, 4 en 18 maart, 1 en 22 april, 6 mei
Live in Deurne (Zuid), Borsbeek of Vremde (te bepalen)
of via zoom indien live niet mogelijk

Reacties van deelnemers

Dit traject is gebaseerd op de principes van de Integratieve geneeskunde
o.a. Functional Medicine (Dr. Mark Hyman, Dr. Bert Lefevre, Dr. Peter Aelbrecht,…)
en de visie van Dr. Henk Fransen over het zelfgenezend vermogen,
verweven met mijn eigen kennis en ervaringen van de voorbije 35 jaar.

Voor al wie zelf bewust de regie van z’n leven in handen wil nemen!

Zit je niet lekker in je vel? Ben je bezorgd over de toekomst? Heb je veel last van kwaaltjes of lijd je aan een chronische ziekte? Wil je graag je zelfgenezend vermogen versterken? Heb je eigenlijk niets te kort en ben je toch niet happy? Zorg je voor iedereen maar vergeet je vaak jezelf? Is je job niet echt je ding? Mis je fun of net diepgang in je leven, verbinding met gelijkgestemden? Weet je niet hoe om te gaan met de huidige wereldcrisis?

En wil je daar ook graag mee aan de slag, maar weet je niet goed hoe/waar te beginnen? Dan helpt dit traject je op weg om écht in actie te komen! En in groep je levensstijl aanpassen gaat altijd vlotter!

In deze reeks verkennen we alle domeinen die een cruciale rol spelen bij hoe we in het leven staan: ons fysiek lichaam, ons voelen, ons denken, onze relaties en zingeving. Je krijgt inzicht in de complexe samenhang van deze pijlers en hoe ze ons welzijn, onze gezondheid en immuniteit beïnvloeden. Je ontdekt een waaier aan mogelijkheden, tips en oefeningen om ze in praktijk om te zetten. Ook ga je voor jezelf een duidelijke balans opmaken: waar sta je? Wat geeft energie, wat vreet energie? Hoe kan je bijsturen? Dankzij enkele eenvoudige sleutels kan daaruit een eerste aanzet volgen tot jouw actieplan naar een betere gezondheid & veerkracht, gelukkig zijn én Flow. Want Flow is veel meer dan gezond zijn. En gezond zijn is veel meer dan niet ziek zijn. En je hoeft ook niet ziek te zijn om beter te worden!

Na elke les krijg je oefeningen mee om effectief stappen te zetten, je bent daarin natuurlijk vrij en je kan ze later gerust op eigen tempo verder uitwerken en integreren. Het is een 1e stap op weg naar evenwicht, geen quick fix! Gezien de opbouw en de samenhang kan je dit traject enkel volgen in z’n geheel. Mis je een avond, dan krijg je een korte samenvatting, samen met de oefening, zodat je toch nog kan volgen. Een gemiste les kan je in een latere reeks ook nog inhalen.

Het aantal deelnemers (min. 6 en max. 8) is beperkt om voldoende ruimte te laten voor interactie. De veiligheidsmaatregelen worden gerespecteerd.

Coach: Bieke Verbruggen, bewustzijns- en transformatiecoaching, bezielster van Pura Vida, Food for Flow www.innerpoleposition.be
Investering in jezelf: voor particulieren voor de reeks van 7 avonden: 280€, vroegboekkorting tot 4 februari, daarna 299€.
(Wil je graag deelnemen als professional, neem dan eerst contact met me op ajb.)

Heb je interesse, maar lukken deze data niet of volg je liever overdag? Geef me een seintje, dan bekijk ik de mogelijkheden bij voldoende belangstelling. Deze reeks kan je ook onder individuele begeleiding volgen op eigen tempo, aan coachingtarief.


Chronische klachten en emoties

Doesessie met Bieke Verbruggen
 datum te bepalen van 19.30u tot 22u
 De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Dat epigenetica een doorslaggevende rol speelt bij chronische ziekten is gelukkig niets nieuws meer. Voeding, slaap, beweging, stresshantering bepalen mee of een bepaald gen zich manifesteert of niet. Maar de impact van negatieve gedachten en emoties is helaas nog behoorlijk onderschat, ze zijn vaak een grote (mede)oorzaak van vele chronische klachten. Het leren hanteren en helen van onverwerkte en/of weerkerende emoties is dus uitermate belangrijk voor je gezondheid en voor velen niet evident om toe te passen.

Wat komt aan bod?
Waar komen emoties vandaan? Hoe ga je ermee om? Hoe kan je ze helen? En vermijden dat ze je telkens weer meeslepen? M.a.w. hoe kan je aan je gezondheid werken, ook preventief? In deze doesessie krijg je meer duidelijkheid rond dit proces en krijg je tools aangereikt om je emoties zelf te leren helen.

Deelname: 35€ vooraf te betalen, (vroegboekkorting tot , daarna 40€). Inschrijven is noodzakelijk, max. 9 plaatsen.


Ontdek je psoas, spier van de ziel

Doesessie met Hilde Broeckhove
datum te bepalen van 20u tot 22u 
Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

In deze sessie krijg je inzicht en voeling met de psoas spier, de spier van de ziel zoals de Taoïsten het noemen. Werken met de psoas spier brengt bewustzijn in je houding, zowel in je fysieke structuur als hoe je energetisch in je lichaam aanwezig bent. Via de zachte oefeningen leer je spanningen en stress af te voeren en je psoas spier te verlengen, te hydrateren en te tonifiëren. Deze, voor velen onbekende spier, huist in ons midden en brengt ons in contact met onze kern, ze zorgt voor gronding en het achter jezelf kunnen staan.

Deze oefeningen en exploraties zijn een ideale manier om met je lichaam bezig te zijn tijdens de winter gezien de sterke connectie van de psoas en de nieren met de winter-energie van stilte, rust, luisteren, en verbinding met de diepe bron van levensenergie.

Doordat dit werk heel zacht en traag is, is het ook uitermate geschikt voor mensen met klachten zoals frozen body, frozen shoulder, stijve rug, hernia, verkrampt bekken, burn out…herstel na de bevalling, operatie of lange ziekte…

Hilde Broeckhove is Senior Healing Tao teacher (opleiding Mantak Chia), Meridiaan Chi Kung leraar (opleiding Dirk Oellibrandt) en verdiept zich sinds meerdere jaren in het werken met de psoas spier. Het is haar passie en missie mensen in contact te brengen met de wijsheid die besloten ligt in hun lichaam, opdat ze vrijer, bewuster en gezond in het leven kunnen staan. https://www.bewustbewegen.be/

Deelname: 20€ vooraf te betalen, het aantal plaatsen is beperkt! Graag inschrijven vóór  ajb.

 


Creatieve ‘me-time’ 

zie aparte pagina