Historiek

 2016

* 28 januari 2016  Het GENOOM ontrafeld – lezing door Dr. Bert Lefevre
introductie over de huidige ontwikkelingen in de genetica, epigenetica en nutrigenomics

We staan vandaag aan de grens van de meest verreikende ommekeer binnen de geneeskunde! We kunnen nu sleutelgenen identificeren die een enorm verschil maken in je genetisch profiel.  En genetische mankementen die leiden tot ziekte of zelfs de dood vroegtijdig opsporen met mogelijk kans op herstel. Gezondheidszorg kan daardoor persoonlijk worden in die zin dat we kunnen identificeren welke levenswijze en voeding voor jou meest aangewezen is. Iedereen dezelfde adviezen geven is niet meer van deze tijd. Met je genetisch profiel in de hand word je niet meer gedetermineerd door je genen, maar weet je hoe je het best met je krachten en gevoeligheden kan omgaan. Het tijdperk van de ‘genomics’ is aangebroken! De genetische tests zijn geen verre toekomst, maar zullen binnen zeer korte termijn betaalbaar en bijna onmisbaar worden. Boeiende revoluties in boeiende tijden.

Dr. Lefevre deed op zijn persoonlijke zoektocht veel opzoekingswerk naar preventie van chronische ziekten. Via o.a.  het Institute of functional medicine leerde hij ook het belang van de genetische benadering. Niet -zoals we vroeger dachten- bepaald te zijn door onze genen, maar de hedendaagse aanpak door ons leven aan te passen aan onze genetische sterktes en zwaktes.

Dr. Lefevre is arts homeopaat en Smart DNA practitioner in een groepspraktijk in Deurne. www.praktijkhuis.be

——


*18 februari 2016De kracht van meditatief tekenen –  Workshop met Cathy Mallentjer

Zen en meditatie, het hoeft niet noodzakelijk op een matje of met de ogen toe. Het tekenen van ritmische patronen helpt om je gedachten los te laten, waardoor je helemaal kan ontspannen. Een kort of langer rustmomentje, overal, in de file, op de trein, in de wachtkamer, tijdens een saaie vergadering, enz.

——


* 25 februari 2016 – Wat is de relatie tussen stress, loslaten, ontspanning
én de noodzaak te leren je Hart te volgen? –
Lezing door Eric Schneider, psycholoog

——


*10 maart 2016 – Hoe chronische ziekten voorkomen? –  Lezing door Dr. Ann Lannoye

We worden alsmaar vaker geconfronteerd met chronische ziekten als CVS, MS, ALS, diabetes type 2, artrose, artritis, Alzheimer, enz. En we stellen ook vast dat deze ouderdomsziekten meer en meer de kop beginnen opsteken op jongere leeftijd.
Dit heeft zeker te maken met onze veranderde levenswijze, voeding én darmflora. Ziekte ontstaat in de darm! Het is dus zeer belangrijk om zorgvuldig om te gaan met onze darmflora en mogelijke alarmsignalen aandachtig en vroegtijdig op te sporen.
Gelukkig hebben we veel meer in de hand dan we tot nu toe dachten.
Naast levensstijl en voeding zal Dr. Lannoye ingaan op het belang van een goede darmflora en op de relatie tussen darm en brein. Een lezing voor jong en oud!
——

 

*28 april 2016 – Anti-aging – Lezing door Dr. Evelyne Vanderschueren

Waarom worden we oud en wat zijn precies die verouderingsmechanismen? Wat zijn bevorderende factoren? En wat zijn dan de mogelijkheden aan goede zelfzorg? Dr. Vanderschueren behandelt al deze vragen en topics als voeding (wat en hoe), calorierestrictie, ontgiften, voedingssupplementen, bio-identieke hormonen, bloednames en brainscreens,…

——


*12 mei 2016 – Burn-out, aanzet tot verandering! – Lezing door Dr. Eric Boydens

Dr. Boydens legt uit wat burn-out precies is, wat mogelijke oorzaken en risicofactoren zijn. Hij bespreekt ook de symptomen (psychisch en lichamelijk), de gevolgen, het verschil met stress en depressie, en uiteraard de aanpak met o.a. een zelfhulpprogramma.Maar hij gaat ook dieper in op preventie. Wat dient er structureel veranderd te worden aan onze leefwijze, aan deze wereld ? En waar vinden we de kracht en de inspiratie om dat te doen ?

——


* 19 mei 2016 – Initiatie Djembé en 13, 20 en 27 juli en 17 augustus- Workshops Djembé met Axel Peeters

——


* 24 mei 2016EUTONIE: Introductiesessie door Marnic Clarys, eutoniepedagoog

Eutonie is een middel om onnodige en belastende spanning in je lichaam op te sporen en af te bouwen. Eutonie leert je luisteren naar je lichaam. Daardoor voorkom je rug- of nekpijn en vermoeidheid. De specifieke werkwijze zorgt er ook voor dat de draaimolen in je hoofd stilvalt. Je ervaart meer rust en weldaad. Tijdens een cursus eutonie oefen je op een rustig tempo eenvoudige bewegings- en houdingsoefeningen. Er wordt rekening gehouden met eventuele lichamelijke beperkingen of blessures. Lenig of fit zijn is geen vereiste.


 

——

 * 29 september 2016 – De ziekte van Lyme, lezing door Pol De Saedeleer

 * 13 oktober 2016 -: Je brein in balans, lezing door Dr. Bert Lefevre

De Functionele Geneeskunde bekijkt klachten en ziekten vanuit een heel andere invalshoek dan de klassieke geneeskunde. Ze stelt de mens centraal en niet de ziekte en pakt dus het totaalplaatje aan bij de basis, de oorzaken, niet de symptomen. Ze werkt ook preventief, want naast de genetica spelen andere factoren zoals voeding, milieuvervuiling, levenswijze, beweging, mentale gezondheid een véél grotere rol. De Functionele Geneeskunde beoogt genetische risico’s te verkleinen en chronische ziekten op natuurlijke wijze te overwinnen dankzij de kracht van het eigen lichaam, het zelfgenezend vermogen.

Veel breinziekten zoals depressie, angst- en geheugenstoornissen, maar ook ADHD, autisme, alzheimer en dementie hebben gemeenschappelijke oorzaken. Dr. Lefevre licht deze oorzaken toe samen met de sleutels om het evenwicht te herstellen en het functioneren van je brein, je gemoedstoestand en je energiepeil te optimaliseren. Deze lezing is een niet te missen eye opener op basis van de bestseller ‘The Ultramind Solution’ van Dr. Mark Hyman, vice-president van het Amerikaanse Institute of Functional Medicine.


 

* 27 oktober, 24 november, 15 december 2016 en 26 januari 2017 – Versterk je zelfgenezend vermogen! 4delige workshop door Bieke Verbruggen

Aansluitend op onze Pura Vida lezingen, gaan we in deze reeks alle domeinen die een cruciale rol spelen bij de ondersteuning van ons zelfgenezend vermogen uitgebreider verkennen: het fysiek lichaam, emoties, mindset, relaties en zingeving. Je krijgt inzicht in de complexe samenhang van deze pijlers en ontdekt mogelijkheden, tips en oefeningen om ze in praktijk om te zetten. Ook kan je voor jezelf een duidelijkere balans opmaken: waar sta je? Wat geeft energie, wat vreet energie? Wat doe je prima en wat kan/mag beter? Dankzij enkele eenvoudige sleutels kan daaruit een eerste aanzet volgen tot jouw actieplan naar een betere gezondheid, én verder nog, naar Flow. Want gezond zijn, is meer dan niet-ziek zijn. En je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden! Deze reeks is dus geschikt voor al wie bewust wil kiezen voor goede zelfzorg.


*17 november 2016 – Als ik luister naar mijn kind, kom ik veel over mezelf te weten – lezing door Yves Boone


* 22 december 2016 – klankconcert door Irene Pool


2015

INFOSESSIES

* 5 februari 2015 After Party Detox – door Dr. Bert Lefevre (arts homeopaat) www.praktijkhuis.be

Periodes van ontgiften en vasten zijn van alle tijden en culturen. Maar in de huidige tijd is de toxische belasting in ons lichaam heel groot geworden. Tijdens deze infoavond leggen we uit wat we moeten doen om zo weinig mogelijk toxische stoffen op te nemen. We stellen een ontgiftingskuur voor van de cardioloog Alejandro Junger. Het is een praktische detoxkuur van 21 dagen, die gemakkelijk te volgen is voor mensen die willen blijven functioneren. Het blijkt een effectieve methode om het lichaam de kans en tijd te geven om zijn detoxfuncties optimaal uit te voeren. Hierdoor kunnen we een maximale hoeveelheid gifstoffen wegwerken. Door deze simpele regels te volgen kunnen 70 tot 80 % van de mensen zich na korte tijd beter voelen.

——

* 5 maart 2015 – Homeopathie: Inzicht en praktijk – Dr. Ingrid Van de Vel en Dr. Bert Lefevre (artsen homeopaat) www.praktijkhuis.be

Inzichten in de achtergrond van een homeopathisch gesprek. Hoe werkt homeopathie? Hoe denkt een homeopaat? Hoe bereid je je best voor op een homeopathisch consult? Wat mag je verwachten? Alle vaak gestelde vragen worden uitgebreid behandeld.

——

* 2 april 2015 – Hartcoherentie – Marc Smits (coach-trainer) www.marcsmits.be

In tegenstelling tot wat we vroeger dachten, wordt ons functioneren niet enkel aangestuurd door onze hersenen, maar ook door ons hart. Door ons hartritme te beïnvloeden aan de hand van oprecht positieve gevoelens kunnen we ‘gezonde’ boodschappen sturen naar ons brein, en ons zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, hormonaal en immuunsysteem in evenwicht brengen. Dit uit zich in de praktijk door een hoger prestatievermogen, minder stress, een groter welzijn en emotionele stabiliteit.  Hartcoherentietechnieken blijken erg efficiënt om stress te reduceren en het zelfgenezend vermogen te verhogen (ziekte is immers vaak het gevolg van aanhoudende stress). Meer weten? Lees dit artikel!

——

* 7 mei 2015 – Summer Shaping (voeding en beweging) – Dr. Bert Lefevre (arts homeopaat) www.praktijkhuis.be – Didi Yordanova (personal trainer)

Bert bespreekt een 10-daagse detoxkuur (suiker!). Je zal niet alleen gewicht verliezen op een verantwoorde en onderbouwde manier, maar je kan ook snel beterschap ervaren bij een aantal gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2, gewrichtspijnen, hoofdpijn, een mistig brein, vermoeidheid, enz. We zijn nu eenmaal slaaf van de voedingsindustrie, die perfect weet hoe ze onze hormonen zoals insuline e.a. kan bespelen. Na deze detox zijn we opnieuw baas over eigen lichaam. Als personal trainer zal Didi ons met info en praktische tips verleiden om meer te spelen en te sporten.
Detox en beweging, een ideale combinatie voor een zomer in topvorm!

——

* 4 juni 2015 – Vaccinaties – Dr. Kris Gaublomme vaccinatieschade.be 

Dr. Gaublomme is zeer vertrouwd met de wetenschappelijke literatuur over vaccinaties, de bijwerkingen, de nadelen, de mythe rond de voordelen. De informatiecampagnes van officiële instanties zijn helaas onvolledig en vaak gemanipuleerd door de industrie. Dr. Gaublomme brengt het totale plaatje, zodat u goed geïnformeerd kan beslissen. Het griepvaccin, HPV, hepatitis, babyvaccinatie, mogelijke neveneffecten op lange termijn zoals autisme, het komt allemaal aan bod. Een onderwerp dat de gemoederen beroert. Een aanrader, vooral voor ouders van jonge kinderen en tieners.  Wees erbij!

——

* 1 oktober 2015 – Herfst en winter op je bord – Lezing door Katrien Cocquyt, diëtiste-herboriste en auteur van ‘Vijf seizoenen op je bord’ – www.katriencocquyt.com

Welke invloed heeft een seizoen op je lichaam? Hoe breng je je lichaam in harmonie met elk jaargetijde? Katrien helpt ons energiek de herfst en winter door dankzij haar praktische tips over typische najaars- en wintergroenten en hun bereidingswijzen. En ze tovert ook EHBO bij winterkwalen uit de keukenkast.

 ——

29 oktober 2015 – ‘Energie in balans! Pak je energietekort aan en voel je weer fit en gezond’ – Lezing door Dr. Peter Aelbrecht, arts, auteur van de ‘Homo energeticus’ en hoofd van de Energiekliniek – www.energiekliniek.be

Wie te maken krijgt met energieproblemen zoals CVS, fibromyalgie, burn-out en sommige vormen van depressie, krijgt vaak te horen dat hij ‘ermee moet leren leven’. Na zijn burn-out in 1999 ontwikkelde Dr. Peter Aelbrecht vanuit een holistische visie een multidisciplinair model gebaseerd op de klassieke westerse geneeskunde in combinatie met een aantal alternatieve therapieën die voldoende wetenschappelijk gefundeerd zijn, zoals cranio-sacraaltherapie, mindfullness en bewustzijnstherapie.

——

* 10 december 2015 – Je relatie helen – Lezing door Indra Torsten Preiss www.atelierlevenskunst.be

Loop je in je relatie vaak tegen dezelfde conflicten aan? Herken je bij jezelf of je partner thema’s, patronen en overtuigingen die je beperken in jullie relatie? Misschien val je telkens weer op de ‘foute’ partner en lukt het je niet om een duurzame relatie op te bouwen? Met zijn ruime ervaring als begeleider van familie- en relatieopstellingen geeft Indra antwoorden op deze vragen en neemt je mee naar de oorzaken van de meest voorkomende relatieproblemen en huwelijksconflicten. Indra’s eerste boek ‘Familieopstellingen in de praktijk’ verscheen in 2004 gevolgd door ‘Gezonde verhoudingen’ in 2008. Zijn nieuwste boek ‘Je relatie helen’ is uit sinds juni 2015.

DOESESSIES

 

——

* woensdagavond! 8 juli 2015: NIA met Marianne Schenck
www.easeofmovement.be

Nia staat voor Neuromuscular Integrative Action, een bewegingsconcept dat je lichaam en je geest in conditie houdt. Nia is geïnspireerd door danskunsten (Jazz dance, Modern Dance, Duncan Dance), krijgskunsten (Tai Chi, Tae Kwon Do, Aikido) en helende technieken (Yoga, Feldenkrais, Alexander Techniek). Een Nia les is steeds een combinatie van eenvoudige bewegingen op muziek, en is dan ook geschikt voor alle leeftijden en condities. Nia is een fitnessvorm die draait om het ontdekken en genieten van de mogelijkheden van jouw lichaam, op jouw ritme en jouw niveau.
Meer info op www.niabelgium.be

——

* woensdag 26 augustus 2015: Introductie Tai Chi en Qigong met Kris van Cappellenwww.rustinbeweging.be

——

 * 17 september 2015: Introductie Chi Neng Qigong met Tilla Van Opstal
www.chineng.be

Chi Neng Qigong is een eenvoudige, gemakkelijk te leren, maar zeer efficiënte Chinese bewegingsvorm. Het is een afwisseling van zowel trage als snelle, zachte(yin) als krachtige (yang) oefeningen. Deze zeer precies uitgebalanceerde vorm van Qigong is wetenschappelijk gebaseerd op de beginselen van de Traditionele Chinese Geneeskunde, waardoor het ook preventief werkt.

 ——

 * 5 november 2015: Introductie EFT (Emotional Freedom Techniques) door Anna Legeinwww.annalegein.be

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een bijzonder effectieve techniek voor het behandelen van emotionele en lichamelijke klachten, van zowel lichte als ernstige aard. Deze indrukwekkende methode is ontstaan uit de ontmoeting van Oost en West: acupunctuurpunten worden gecombineerd met inzichten uit de neurowetenschap, NLP en mindfulness. De basismethode is eenvoudig en makkelijk aan te leren, zodat je zelf snel en effectief basisproblemen kunt oplossen in je dagelijks leven.

——

* 26 november 2015: Doe NIETS-sessie! 🙂 Relaxatieconcert door De Druïde www.relaxatieconcert.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.