Voorjaar 2019

LEZINGEN – WORKSHOPS 

 • 30 januari: Adem  je vrij – workshop rond ademhaling met Bieke Verbruggen
 • 31 januari: Hoogsensitiviteit (h)erkend en begrepen – seminarie door Sabine Vanquallie Meer info en inschrijven
 • 7 februari: deel 5 van Food For Flow – wake up traject met Bieke Verbruggen
 • 13 februari: Altijd moe en chronische pijn – Lezing door Dr. Kris Van Kerckhoven
 • 19 februari: Meditatieve vrouwencirkel – Bieke Verbruggen
 • 27 februari: Sound of Life – Kennismaking geluidstherapie met klankbad – Annika Vandevelde (Voice and Sound therapist)
 • 14 maart: deel 6 van  Food For Flow – wake up traject met Bieke Verbruggen
 • 21 maart: Levensveranderend opruimen volgens Marie Kondo – workshop door Anneliese Roose
 • 28 maart: Burn-out: van shit naar hit! – workshop met Bieke Verbruggen
 • 24 april: Initiatie oogyoga – Marian Maleszka
 • 24 april: Hoogsensitiviteit (h)erkend en begrepen – seminarie door Sabine Vanquallie Meer info en inschrijven
 • 11 mei: dagworkshop oogyoga – Marian Maleszka
 • 15 mei: wokshop Ho’oponopono – Mieke Polfliet
 • 22 mei: Alzheimer – lezing door Dr. Bert Lefevre
 • 26 mei: Equicoaching – kennismaking met paardencoaching door Ruth D’Haese van Equispirit (info volgt)

 


LEZINGEN


 

Hoogsensitiviteit (h)erkend en begrepen

Seminarie door Sabine Vanquallie
31 januari en 24 april van 19 tot 22u
De stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen

Meer info en inschrijven


 

 

Altijd moe en chronische pijn

Dr. Kris Van Kerckhoven, arts
woensdag 13 februari 2019 van 20 tot 22u
Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Van waar komen die klachten ? En wat kun je eraan doen, om terug energie en geluk te ervaren in je lichaam ?

Als adviserend geneesheer bij OZ (Onafhankelijk Ziekenfonds) ziet dr. Kris Van Kerckhoven wekelijks tientallen mensen met ‘onverklaarbare’ klachten. Ze voelen zich uitgeput, dolgedraaid, slapen slecht, hebben schouder-, nek- of rugpijn, verterings-, concentratie- of geheugenproblemen. Sommigen hebben de diagnose CVS, burn-out of fibromyalgie gekregen en hebben al een heel parcours van scans, echo’s, bloedonderzoek enzovoort doorlopen. Resultaat: nul.

Na jarenlange observaties kwam Kris tot een ontstellend eenvoudige conclusie: ‘Je lichaam spreekt tot jou in klachten. Als je erin slaagt de onderliggende boodschap te lezen en er vervolgens ook naar te handelen is er geen reden waarom je lichaam niet van taal zou veranderen.’ Met andere woorden: jezelf genezen van deze ‘chronische ziekten’ is mogelijk.

In deze lezing geeft Kris een boeiende wetenschappelijke – maar voor een groot publiek heel begrijpelijke! – onderbouw in zijn zoektocht naar de wortels van allerlei uitputtingsziekten van een chronisch overprikkelde hpa-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as), met ziekten en depressie als gevolg. De oplossing ziet hij in de vorm van emotional pacing: je leert de jarenlang onderdrukte intuïtieve signalen van je lichaam opnieuw herkennen, en de wortels van het probleem aanpakken.

Kris Van Kerckhoven, arts, zocht heel zijn carrière naar antwoorden en was passioneel met deze problematiek bezig. Hij werkte mee in wetenschappelijk onderzoek, is steeds open-minded gebleven, en leerde veel van zijn patiënten en collega’s. Dit resulteerde uiteindelijk in een boek “Altijd moe en chronische pijn”, verschenen in september 2018.

In deze lezing komt hij zijn inzichten delen met al wie geïnteresseerd is. Daarbij ontrafelen we samen hoe ons lichaam werkt en hoe chronische ziekteklachten tot stand komen en onderhouden worden. En vanuit deze kennis bekijken we wat ons lichaam eigenlijk vraagt. Chronische klachten zijn namelijk signalen van ons lichaam. En deze signalen worden doorgaans totaal verkeerd begrepen – waardoor chronische ziekten ontstaan en niet opgelost geraken. Begrijpen we de signalen correct, én handelen we ernaar (!), dan verdwijnen de klachten, en kunnen chronische ziekten genezen.

Deelname: 15€ ter plaatste te betalen, maar inschrijven is noodzakelijk, want het aantal plaatsten is beperkt! Graag inschrijven vóór 10 februari aub.


 

Alzheimer 

 Dr. Bert Lefevre
22 mei 2019 om 20u

Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren en afsterven. De symptomen van de ziekte zijn vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De kans op dementie stijgt met de leeftijd. In België lijden naar schatting 165.000 mensen aan dementie. Van de mensen ouder dan 65 zou dat 5% zijn. Op de leeftijd van 80 jaar neemt dit percentage toe tot 20%.

Volgens de klassieke geneeskunde zou de ziekte van Alzheimer ongeneeslijk en onomkeerbaar zijn. Enkele risicofactoren zijn gekend, maar de precieze oorzaken en behandelingsmethoden zijn nog onbekend ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens deze lezing belicht Dr. Bert Lefevre dit thema vanuit de Functionele Geneeskunde, die een holistische benadering hanteert en niet de ziekte behandelt maar het individu. Wat zijn volgens deze Functionele Geneeskunde de oorzaken en risicofactoren? Wat kan je zelf doen om Alzheimer te voorkomen of het risico te verkleinen? Hoe kan je verergering tegengaan?  Of de ziekte zelfs omkeren?
Een niet te missen hoopvolle lezing!

Dr. Lefevre is arts, SmartDNA practitioner en verdiept zich sinds geruime tijd in de Functionele Geneeskunde en neurologie. www.praktijkhuis.be

Deelname: 15€ ter plaatste te betalen, maar inschrijven is noodzakelijk, want het aantal plaatsten is beperkt! Graag inschrijven vóór 15 mei aub.


WORKSHOPS


 

Adem je vrij!

Workshop door Bieke Verbruggen
 woensdag 30 januari van 19.45u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Praktische ademhalingsoefeningen vanuit mindfulness en hartcoherentie, om tot rust en in balans te komen, én op te laden. Je kan er nadien ook zelf mee aan de slag.

In tegenstelling tot wat we vroeger dachten, wordt ons functioneren niet enkel aangestuurd door onze hersenen, maar ook door ons hart. Gevoelens zijn veel sneller en krachtiger dan gedachten. Ze hebben een diepgaand effect op de balans in ons autonome zenuwstelsel en het ritme van onze hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van dit hartritme. Door ons hartritme te beïnvloeden door oprecht positieve gevoelens kunnen we ‘gezonde’ boodschappen sturen naar ons brein, en ons zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, hormonaal en immuunsysteem in evenwicht brengen. Dit uit zich in de praktijk door een hoger prestatievermogen, minder stress, een groter welzijn en emotionele stabiliteit. Hartcoherentietechnieken blijken erg efficiënt om stress te reduceren en het zelfgenezend vermogen te verhogen, ziekte is immers vaak het gevolg van aanhoudende stress. Je krijgt ook uitleg over het stressmechanisme zelf.

Coach: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijns- en transformatiecoaching)
Deelname: 25€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 22 januari, vanaf 23 januari 30€ Inschrijven kan t.e.m. 26 januari. Het aantal plaatsen is beperkt.


 

Meditatieve vrouwencirkel

met Bieke Verbruggen
 dinsdag 19 februari van 20u tot 22u
 De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne
Meer info op www.innerpoleposition.be

Inschrijven kan tot 17 februari.


 

Sound of Life

Introductie in klanktherapie met Annika Vandevelde
 woensdag 27 februari van 20u tot 22u
Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Alles om ons heen is vibratie, trilling, geluid.  Wat doet dit geluid precies, waarom worden we soms zo rustig van geluid, muziek, ritme en stilte, terwijl het ons op andere momenten gek maakt?

In deze sessie gaan we dieper in op het hoe en waarom.  En wat is geluidstherapie?
Ontdek hoe geluid je dichter bij jezelf en je intuïtie brengt, hoe het je grondt en bevrijdt. Ervaar de harmonie tussen het grootste en het kleinste waaruit het universum is opgebouwd.

In het tweede deel van deze sessie word je helemaal ondergedompeld in een bad van geluid. Lang voor je kan zien, kan je al horen – je moeders hartslag, het ruisen van haar bloed, het rommelen van haar spijsvertering. Een klankbad dompelt je opnieuw onder in een wereld van geluid. De lage trillingen van de gong, de zuivere tonen van de kristallen of harmonieën van de koperen schalen uit de Himalaya, het zachte ruisen van een regenstaf of de diepe golven van de donderdrum. Deze geluiden hebben zowel een stimulerende als een ontspannende werking, net zoals de geluiden in de natuur. Ons lichaam trilt vanzelf mee met de vibraties, waardoor je ademhaling dieper wordt, je hartslag vertraagt, je hersengolven langer worden, en je een gevoel van diepe ontspanning ervaart. De klanken werken rechtstreeks in op welbepaalde delen van je lichaam, brengen deze weer in balans, en helpen blokkades (fysiek, mentaal, emotioneel) op te lossen. De specifieke opbouw van dit klankbad en de zorgvuldige keuze van de instrumenten zorgen ervoor dat je hersenen van een gewone, alerte Beta- staat overgaan in een Alpha-Theta of zelfs in een volledige Theta-staat. Dit is de meest ontspannen staat waarin je toch bewust bent. Je hersenen krijgen als het ware een ‘reset’. Dit is de fase waarin we heel creatief en oplossingsgericht zijn.

 Annika Vandevelde is een expert in stem- en klanktherapie, ademhaling en mantra met meer dan veertig jaar ervaring. Aan het conservatorium ontdekte ze hedendaags klassieke muziek, en begon een levenslange fascinatie met de kracht van klank. In haar studies stem- en klanktherapie aan de British Academy of Sound Therapy leerde ze geluid therapeutisch aan te wenden. Deze methode, steunt op wetenschappelijk onderzoek naar het effect van geluid en stem om angst, depressie en -dreigende- burn out te verlichten, creativiteit aan te boren, slaapkwaliteit te verbeteren en weerbaarheid te versterken.

Naast de groepssessies met geluid en stem geeft Annika ook privé therapeutische stem massage. Hier wordt een op maat gemaakt stembad gegeven, door middel van welbepaalde klanken, tonen en overtonen, om een optimale opening van blokkades te weeg te brengen. De deelnemer hoeft niet te graven in moeilijke, belastende herinneringen of verdrongen belevenissen, het zijn hier en nu is voldoende.

Annika volgde aanvullend een opleiding mantra, the yoga of sound (Kia Miller), vinyasa yoga (Robbie Makroczy), yin yoga (Hugo Mega) en restorative yoga (Eeva Tella). Zo ontwikkelt ze, in een veilige en ontspannen sfeer, een holistische aanpak op maat van elk persoon. Ze geeft lessen en workshops in binnen- en buitenland.

Deelname: 15€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 16 februari, vanaf 17 februari 20€. Inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt.


Levensveranderend opruimen
volgens Marie Kondo

Workshop Met Anneliese Roose 
 donderdag 21 maart van 19.30u tot 22u
Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Stel jezelf een opgeruimd leven voor, met enkel nog spullen om je heen waar je blij van wordt.  Een leven met meer rust, ruimte en overzicht…  Zalig toch? Tijdens deze workshop leer je hoe je dat opgeruimde leven kunt bereiken én hoe je het moeiteloos kunt behouden. We gaan aan de slag met de opruimmethode van de Japanse Marie Kondo. Zij inspireerde wereldwijd al miljoenen mensen om te gaan opruimen en te kiezen voor wat hen écht gelukkig maakt. Je vertrekt naar huis met een heldere visie, veel inspiratie, nieuwe vaardigheden en vooral heel veel zin om te starten met opruimen!

Lesgever: Anneliese Roose is sinds 2017 gecertificeerd KonMari Consultant en deelt heel graag haar ervaring met je. Meer info vind je op www.annelieseroose.be.

Deelname: 25€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 11 maart, vanaf 12 maart 30€. Inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt.

 


 

 

Burn out: van shit naar hit!

met Bieke Verbruggen
donderdag 28 maart van 19.30u tot 22u
De Verscholen Tuin
Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Burn-out lijkt wel 1 van de epidemies van deze tijd. Voor wie er midden in zit vaak een drama, maar wie er uit komt, kan soms toch het geschenk zien.

Tijdens deze interactieve avond overlopen we kort de signalen, symptomen, maar tunen vooral in op de patronen die aan de basis liggen van een burn-out, hoe deze ontstaan zijn en hoe je ze kan ompolen. Want enkel dan kan burn-out leiden tot ’n mooie transformatie en maakt een 2e, 3e, … burn-out geen kans. Deze groeikans dient zich duidelijk al aan bij de jeugd, burn-out komt al vaak voor bij twintigers. Wanneer de aanpak/begeleiding zich richt op transformatie en niet puur op herstel, kan deze epidemie bijdragen tot een nieuw evenwicht in onze Westerse samenleving, op individueel én collectief niveau.

Een hoopgevende eye opener voor al wie met burn-out geconfronteerd wordt, zelf of in de omgeving.

Deelname: 35€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 14 maart, vanaf 15 maart 40€. Inschrijven is noodzakelijk, max. 10 plaatsen.


 

Initiatie yoga voor de ogen

met Marian Maleszka
woensdag 24 april van 20u tot 21.30u
De Verscholen Tuin
Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Onze ogen zijn dagelijks onderhevig aan behoorlijke hoeveelheden visuele stress. Denk maar aan het veelvuldig gebruik van computer en beeldschermen, aantal uren kunstlicht of zelfs de lichtvervuiling op de wegen.
Door een overdosis aan visuele prikkels geraken onze ogen vermoeid. Dit leidt tot geïrriteerde ogen, hoofdpijn, droge ogen of een wazig gezicht.

Net als elk ander deel van je lichaam reageren ook je ogen positief op oefeningen. De eenvoudige ontspanningsoefeningen die je aanleert kan je gemakkelijk doen tijdens je dagelijkse activiteiten. Ze geven al vlug heel positieve resultaten, zoals een ontspannend gevoel, verbeterde concentratie en uiteindelijk verbetering van het gezichtsvermogen.

In deze initiatie krijg je een korte uitleg over de werking van de ogen en het zien en enkele eenvoudige maar doeltreffende ontspanningsoefeningen voor je ogen. Smaakt deze initiatie naar meer dan kan je aanvullend een dagworkshop volgen o.a. op 11 mei in Wilrijk.

Marian Maleszka studeerde oosterse filosofie, shiatsu en macrobiotiek aan het Kushi Institute in de VS. Daar kwam hij voor het eerst in contact met “oogyoga”, meer bepaald de Batesmethode en ayurveda voor de ogen. Hij is gepassioneerd door oogyoga, biologische voeding en het promoten van een gezonde levenswijze. http://www.oogyoga.be/

Deelname: 15€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 14 april, vanaf 15 april 20€. Inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt.


Ho’oponopono

Workshop met Mieke Polfliet 
 woensdag 15 mei van 19u tot 22u
Great White Whale Center
Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

Liefde, dankbaarheid en vergeving als sleutels naar je werkelijke zelf

Ho’oponopono is een eeuwenoude levensfilosofie en genezingsmethode uit Hawaï, die letterlijk ‘perfectie herstellen’ betekent. Ondanks haar exotische oorsprong is het een eenvoudige, universele methode. Iedereen kan haar toepassen om dichter bij zichzelf, bij het werkelijke zelf, te komen.

Vaak is ons werkelijke zelf bedolven onder allerlei lagen puin: herinneringen van ons kind-zelf die geleid hebben tot onbewuste programma’s. Of nog: gedachten en oordelen over onszelf, die we voor waar aannemen. Doordat we erin vasthangen, blijven die herinneringen, gedachten en oordelen zich ook steeds herhalen. Zo creëren we (onbewust) een valse werkelijkheid die ver verwijderd is van onszelf. We weten niet meer wie we zijn.

Ho’oponopono reikt een methode aan om deze lagen puin weg te halen en de weg naar onszelf terug te vinden. De methode bestaat uit het zuiveren van de herinneringen en gedachten die onze valse werkelijkheid hebben gecreëerd. Door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor onze herinneringen, gedachten en oordelen, en ze via een proces van doelgerichte affirmaties over te dragen aan onze ziel, kunnen we ze loslaten en transformeren naar licht.

De affirmaties van Ho’oponopono gaan over liefde, dankbaarheid en vergeving. De bekendste zijn ‘Ik hou van je – Het spijt me – Vergeef me – Dankjewel’, maar er zijn nog tal van andere.

Door deze affirmaties bewust te doorleven, komen we weer bij onze zuivere essentie, bevrijd van ballast. Dat geeft vrijheid, ruimte en vertrouwen. We leren onszelf liefhebben en helen. Van daaruit kunnen we ook onze relaties met anderen helen.

In deze workshop ga je aan de slag met de methode van Ho’oponopono. Er wordt een veilige bedding gecreëerd zodat je je helemaal kunt overgeven aan het proces. Je gaat oefenen met de affirmaties en voelen wat ze met je doen. Er zijn zowel individuele oefeningen als oefeningen in groep en in duo’s. Zachte bewegingsoefeningen, klankrelaxatie, meditatie en stembevrijding ondersteunen je in dit proces.
Het is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kunt geven.

Mieke Polfliet is ritueelbegeleider, soundhealer en lesgever met een passie voor zingen. Ze is van jongs af aan gefascineerd door culturen, rituelen en ceremonieën van veraf en dichtbij en verdiepte zich o.m. in sjamanistische stromingen uit Noord-en Zuid-Amerika en Keltisch sjamanisme. Klank en zang lopen als een rode draad door haar leven en werk. Ze volgde een opleiding tot soundhealer bij de International Association of Sound Therapy en specialiseerde zich in natuurstem, mantra’s en healing voice. Momenteel begeleidt ze rituelen, klankhealings en klankrelaxaties, zang- en mantracirkels, workshops, cursussen Stembevrijding en retreats in binnen- en buitenland. Ook zingt ze op concerten en evenementen. Met de a-capellagroep Keruna bracht ze 2 cd’s uit.
Meer over Mieke lees je op www.thuisinjezelf.be (‘Wie zijn we’)

Deelname: 40€ vooraf te betalen, vroegboekkorting tot 8 mei, vanaf 9 mei 45€. Inschrijven is noodzakelijk, het aantal plaatsen is beperkt.


 

Equicoaching

Kennismakingssessie coaching met paarden
door Ruth D’Haese – EquiSpirit
zondag 26 mei in de namiddag
Meester van der Borghtstraat 58, 2580 Putte-Grasheide

Samen met paarden de magie van het leven ervaren! Voorbij de angst naar de diepte en wijsheid van je lichaam. Door terug in verbinding te gaan met jouw lichaam of dit contact verder te verdiepen kan jouw innerlijke rust en zelfvertrouwen groeien. Je ervaart meer vrijheid zowel in je lichaam als weerspiegeld in je buitenwereld.

In deze sessie maken we kennis met Ruth en haar kudde van 9 heel verschillende paarden. Ruth begeleidt ons in een korte oefening van lichaamsbewustzijn. Daarna krijgt elke deelnemer de mogelijkheid om, onder begeleiding van Ruth, kort tussen de kudde te gaan en te ervaren wat zich aandient.

Voor al wie paardencoaching bij Equi Spirit wil ervaren of voor wie misschien nog een kleine drempel voelt om een persoonlijke sessie of workshop te boeken. Hoewel Ruth ook kinderen begeleidt, is deze kennismaking bedoeld voor volwassenen.

Ruth D’Haese begeleidt volwassenen naar meer zelfvertrouwen en creativiteit door inzicht en persoonlijke groei. Angsten, woede, zorgen, pijn en verdriet kunnen geheeld en getransformeerd worden via grondwerk, meditaties,  paardengewenning en systemisch coachen. Ze begeleidt ook kinderen naar meer emotionele en sociale vaardigheden ( speciaal voor kids met angsten, laag zelfbeeld, pestgedrag, woedeaanvallen, hooggevoeligheid, Ass, Adhd, Add, Ocd, hoogbegaafdheid,….) d.m.v. activiteiten met de paarden: paarden borstelen, grondwerk (oefeningen naast het paard), in de hooibak liggen, op de rug zitten, gaan wandelen,….https://equispirit.be/index.html

Deelname: 30€ vooraf te betalen, inschrijven is noodzakelijk, max. 6 plaatsen!