Voorjaar 2018

 

LEZINGEN – WORKSHOPS –  BEWEGING – ONTSPANNING

Onze activiteiten gaan door op
diverse avonden in de week, dubbel checken dus!

 • donderdag 25 januari: Je bent wat je eet? je bent wat je verteert! – Lezing door Christel Stevens, Igr. voedingsdeskundige
 • woensdag 31 januari: Meditatieve vrouwencirkel met Bieke Verbruggen
 • donderdag 8 februari: Workshop Stembevrijding met Mieke Polfliet
 • woensdag 21 februari: Introductie Buteyko ademmethode met Helga Willems
 • vrijdag 2 maart: Zelfgenezing met behulp van je mind – lezing door Dr. Henk Fransen
 • zaterdag 3 maart: dagworkshop psychosomatiek: Betekenis van ziekte en organen door Dr. Henk Fransen
 • donderdag 15 en 22 maart: Ik Ken mijn Ikjes – 2delige workshop met Bieke Verbruggen
 • 21 maart: infosessie Body awareness met o.a. Marnic Clarys
 • 24 en 28 maart: kennismakingssessie Eutonie met Marnic Clarys
 • donderdag 26 april: Adem je vrij! – workshop rond ademhaling met Bieke Verbruggen
 • maandag 30 april: Meditatieve vrouwencirkel met Bieke Verbruggen
 • maandagen 7, 14 en 28 mei: Buteyko training met Helga Willems
 • donderdag 17 mei: Introductie Trauma Stress Release met Jan Guetens

 


 

LEZINGEN

Je bent wat je verteert!

Lezing door Christel Stevens, orthomoleculair diëtiste en diabetescoach
donderdag 25 januari om 20u
Jardin Public, Lodewijk Van Berckenlaan 146, 2600 Berchem

Je eten verteren begint in je mond, daarna neemt je maag het over en vervolgens nog heel wat verteringsorganen. Deze organen worden door de smaken in je voeding en een deel van je zenuwstelsel gestuurd. Wat leer je tijdens deze lezing:

 • De invloed van je zintuigen en de manier waarop je je eten bereidt op de vertering
 • Stress, emoties, hoe jij je voelt en wat je voor, tijdens en na je maaltijd doet, en de invloed ervan op je vertering.
 • Wat er van je eten wordt opgenomen in je bloedbaan
 • De oorzaak van bv. B12 of ijzer-tekort
 • De invloed van iets op je lever hebben, een knoop in je darmen en een blok op je maag op je vertering
 • De gevolgen op je gezondheid van niet verteerde voeding
 • De invloed van een minder goede vertering op je gewicht en energiepijl.

Je kan ons als mens goed vergelijken met een heel complexe biochemische fabriek. Als je ingrijpt in het productieproces heeft dit altijd gevolgen voor het eindresultaat. Zo is het ook in ons menselijk lichaam. Krijg jij de brok wel verteerd?

Christel Stevens is ingenieur voeding, orthomoleculair diëtiste, diabetescoach, en auteur van het boek ‘Het chocolademeisje’. http://www.bloedsuikerspiegel.be/

 

Deelname: 15€, ter plaatse te betalen. Het aantal plaatsen is beperkt.
inschrijven is noodzakelijk! 

 


 

Zelfgenezing met behulp van je mind

Lezing door  Dr. Henk Fransen
vrijdag 2 maart van 20 tot 22u
Great White Whale Center, Jozef Reusenslei 182, 2150 Borsbeek

‘Zelfgenezing is het bevrijden van je volledige potentieel
voor de genezing van je lichaam, je relaties, je financiën, je werksituatie
of wat dan ook maar verbetering behoeft voor je gevoel’

Mensen die onder hypnose de suggestie krijgen dat een stuk metaal heet is, blijken in een fractie van een seconde een brandblaar te ontwikkelen wanneer ze dit metaal aanraken – terwijl het in werkelijkheid niet heet maar koud is! Dit voorbeeld licht maar weer eens toe hoe enorm de potentie van onze mind is.

Zogenaamde spontane genezingen, van kanker of van een andere ernstige ziekte, weerspiegelen diezelfde potentie. Wetenschappers beweren niet voor niets dat wij maar 2% van ons brein gebruiken; dat is voornamelijk ons bewuste brein. Hoe kunnen we nu zelfstandig en als wíj dat kiezen, toegang krijgen tot de overige 98%? Tot dat deel van ons brein dat voornamelijk onbewust is, maar dus wel een enorme zelfgenezende kracht vertegenwoordigt? Met genezing bedoelen we: heling van je lichaam, maar ook heling op de andere niveaus van je bestaan: je gedachten, je emoties, je relaties en zelfs je ziel. Met andere woorden: het gaat om genezing van je totale wezen; om verbetering van al je leefomstandigheden. Deze nieuwe lezing van Henk Fransen is dus waardevol voor iedereen!

Henk Fransen is afgestudeerd als arts en deed 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve geneeswijzen. Hij is complementair werkend arts, gespecialiseerd in kanker, en auteur van ‘Bondgenoot, de autobiografie van een immuuncel’, ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus’, ‘Handboek kanker’ en ‘De betekenis van kanker’. In 2015 lanceerde hij ‘De zoektocht naar genezing’. De video’s hierover zijn op youtube meer dan 180.000 keer bekeken. In 2016 viel hij de markt op door zijn visie het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland te creëren. Meer info op: www.henkfransen.nl

Deelname: 20€, ter plaatse te betalen. Het aantal plaatsen is beperkt.
inschrijven is noodzakelijk! 


Gratis Infosessie body awareness

woensdag 21 maart van 19u30 tot 21u00
Well2DAY-centrum Antwerpen
Amerikalei 110, 2000 Antwerpen

Wat voel ik echt? Wat vertelt mijn lichaam? Hoe sta ik in het dagelijks leven?        

In deze drukke tijden is het niet vanzelfsprekend om deze vragen te beantwoorden. Methodes en technieken om (terug) voeling te krijgen met ons lichaam zijn bijzonder populair. Methodes die het lichaamsbewustzijn verhogen, werken via interne observatie van gewaarwordingen. Daardoor komt het lichaam gemakkelijker in een relaxatiemodus en komt de geest los van de permanente stroom van gedachten. Uiteindelijk leidt dit tot een globaal welbevinden.

Tijdens de infosessies Body awareness geven professor dr. Dirk Avonts en eutoniepedagogen Marnic Clarys en Renild Van den plas je een overzicht. Het zijn vele bomen die samen één groot bos vormen van lichaamsbewustzijn. Iedere methode heeft zijn eigen plek en karakteristieken.

Meer info en inschrijven zie http://www.eutonie-in-antwerpen.com/cursusaanbod.html


WORKSHOPS

Flower of Life  – meditatief tekenen

datum nog te bepalen van 20 tot 22u
Azalealaan 17, 2531 Vremde

De Flower of Life, de Levensbloem, is één van de krachtigste positieve symbolen uit de heilige geometrie en staat voor de verbondenheid van alle leven in het universum.  Het bevat de blauwdruk van de gehele schepping , zoals ons DNA onze genetische code omvat. Dit patroon wordt in vrijwel alle oude culturen en grote religies teruggevonden (in India, Egypte, het Oude Griekenland, China, Japan en Israel). Tijdens deze workshop ligt de focus op het leren tekenen van dit patroon.

Begeleiding: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijnsen transformatiecoaching)
Locatie: Azalealaan 17, 2531 Vremde 
eebrengen: passer, papier en kleurpotloden
Inschrijven is noodzakelijk, max. 8 deelnemers.


 

Stembevrijding

Workshop door Mieke Polfliet
donderdag 8 februari van 20 tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Je stem is de uitdrukking van wie je in wezen bent. In je stem liggen je diepste verlangens, herinneringen, overtuigingen en ervaringen opgeslagen. Het is jouw unieke instrument om met de buitenwereld te communiceren, je behoeften en verlangens kenbaar te maken. Kortom, met je stem kan je je Waarheid spreken.

Je stem bevrijden betekent dat je alle blokkades die je in de loop der jaren op je stem hebt vastgezet, uit de weg ruimt. Ervaringen uit het verleden, soms van heel lang geleden, hebben er mogelijk toe geleid dat je jezelf de mond snoert. Om graag gezien te worden – of misschien zelfs om te overleven – heb je je stem aangepast tot iets ‘aanvaardbaars’. Je hebt geleerd om je vooral in te houden.
En zo is je stem iets geworden dat losstaat van jezelf, van je lichaam, van je hele wezen. Je staat jezelf niet meer toe om écht te spreken – laat staan om te zingen! Want dan stel je je kwetsbaar op, en dat is nou net wat je niet meer wil: gekwetst worden.

Tijd voor verandering!
Om in je kracht te staan, is het belangrijk dat je je eigen stem weer gaat ontdekken en omarmen. Het is het mooiste geschenk dat je aan jezelf kunt geven. Bevrijd van alle blokkades en oordelen, is je stem een sleutel tot liefde voor jezelf.

In deze workshop:

 • verkennen we de connectie tussen stem en lichaam: beweging – activatie – expressie
 • ontdekken we ons natuurlijke stembereik
 • leren we ‘intoning’: afstemmen in vrije klank
 • ervaren we de kracht van intentie: je klank/stem bewust toepassen om jezelf te helen
 • doorleven en bevrijden we blokkades op de stem
 • beleven we het plezier van samen zingen: liederen en chants uit alle windstreken. 

Deze workshop is géén zangles of stemcoaching. Je hebt géén muzikale achtergrond of zangervaring nodig. Je hoeft géén noten te kunnen lezen (we zijn zelfs helemaal niet bezig met partituren). Het enige wat je nodig hebt is een oprecht verlangen om je eigen, authentieke stem te ontdekken. http://www.thuisinjezelf.be

Deelname: 15€, vooraf te betalen. Vroegboekkorting tot 1 februari, vanaf 1 februari 20€. Het aantal plaatsen is beperkt. inschrijven is noodzakelijk! 


Buteyko
Adem methode

Introductie door Helga Willems
woensdag 21 februari van 20 tot 21.30u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Ademen… we doen het gewoon, we denken er niet bij na. Omdat het zo ‘automatisch’ gebeurt, staan we er niet eens bij stil dat we ook verkeerd kunnen ademen. Uit onderzoek blijkt echter dat steeds meer mensen verkeerd ademen. Ze lijden aan chronische hyperventilatie, ze ademen te vaak en te diep. We hebben immers geleerd dat diep ademhalen gezond is… Volgens de Oekraïense arts Dr. Konstantin Buteyko (1923 – 2003) ligt chronische hyperventilatie aan de basis van heel wat ziektebeelden. Hij ontwikkelde een methode om opnieuw te leren ademen: de Buteyko methode. Deze methode wordt ondertussen wereldwijd met succes toegepast bij allerlei klachten, in de eerste plaats bij ademhalingsstoornissen zoals astma, slaapapneu en hyperventilatie, maar ook bij andere klachten die men meestal niet in verband brengt met verkeerd ademen.

Heb je last van astma, allergie, hooikoorts, verstopte (of lopende) neus, chronische sinusitus of – bronchitis? Slaap je slecht, sta je nog moe op ’s morgens, snurk je of heb je ademstops tijdens je slaap? Hyperventileer je, heb je veel last van stress, of ben je op het randje van een burn-out? Wil je gewoon je energie niveau omhoog krikken, beter kunnen omgaan met stress of je sportprestaties verbeteren? Dan is deze methode misschien iets voor jou. Kom proeven van deze introductie door Helga Willems, Buteyko therapeute http://www.buteykobelgium.be/

Deelname: 15€, vooraf te betalen. Vroegboekkorting tot 10 februari, vanaf 10 februari 20€. Het aantal plaatsen is beperkt. inschrijven is noodzakelijk! 

De effectieve Buteykotraining met Helga Willems gaat door op 3 maandagen: 7, 14 en 28 mei van 19.30u tot 22u in de Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne. Info en inschrijven bij wwwbuteykobelgium.be


 

Betekenis van ziekten en organen

Workshop door  Dr. Henk Fransen
zaterdag 3 maart van 10 tot 17u
De Stal, Laarstraat 24, 2520 Ranst

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de geestelijke betekenis van ziekten
(dus zowel patiënten als coaches, therapeuten en artsen)

Je leert een unieke manier van werken waarbij je lichaam
je
de weg wijst naar je gezondheid.

Na het succes van de gelijknamige lezing in februari 2017, deelt Henk Fransen in deze dagworkshop zijn 25 jaar kennis en ervaring in het werken met de geestelijk/ emotionele betekenis van ziekten. Je leert een unieke manier van werken waarbij je lichaam je de weg wijst naar de betekenis van een klacht/ziekte. Niet zelden blijken symptomen daarbij een richtingaanwijzer naar je diepere levensbedoeling/zingeving.

Programma:

 • Wat is psychosomatiek?
 • De kracht en beperkingen van de psychosomatische benadering
 • Inleiding in de psycho-neuro-immunologie (lichaam-geest relatie)
 • Het doorgronden van de betekenis van organen/ziekten
 • Non-verbale signalen (lichaamstaal) leren verstaan
 • Van klacht naar kracht
 • Een manier van werken waarbij je lichaam je de wegwijst naar de oplossing
 • Manieren om een gevoelige/zieke plek in je lichaam te versterken
 • Demonstratie-sessie(s)

Henk Fransen is afgestudeerd als arts en deed 30 jaar onderzoek naar de zin en onzin van alternatieve geneeswijzen. Hij is complementair werkend arts, gespecialiseerd in kanker, en auteur van ‘Bondgenoot, de autobiografie van een immuuncel’, ‘Versterk je genezend vermogen op 5 niveaus’, ‘Handboek kanker’ en ‘De betekenis van kanker’. In 2015 lanceerde hij ‘De zoektocht naar genezing’. De video’s hierover zijn op youtube meer dan 180.000 keer bekeken. In 2016 viel hij op door zijn visie om het eerste medicijnloze ziekenhuis van Nederland te creëren. Meer info op: www.henkfransen.nl

Deelname: 100€ bij inschrijving én betaling vóór 1 februari, vanaf 1 februari 110€, vanaf 19 februari 120€. Het aantal plaatsen is beperkt. inschrijven is noodzakelijk!
Bij annulatie wordt ingehouden: 25% van het bedrag tot 14 dagen vooraf, 50% vanaf 14 dagen tot 3 dagen vooraf, 100% binnen de 3 dagen voor de aanvangst van het event.


 

GRATIS  KENNISMAKINGSSESSIES  EUTONIE 
i.s.m. Socialistisch Ziekenfonds De Voorzorg
(Ook niet-leden zijn welkom!)

zaterdag 24 maart van 10u00 tot 12u00
woensdag 28 maart van 19u30 tot 21u30
Well2DAY-centrum Antwerpen
          Amerikalei 110, 2000 Antwerpen

 

Tijdens een kennismakingssessie krijg je uitleg over eutonie, ​afgewisseld door korte ervaringsmomenten. Daarna kan je beter inschatten of een eutoniecursus volgen iets voor jou is. Meer info en inschrijven zie http://www.eutonie-in-antwerpen.com/cursusaanbod.html

 


 

 

 Ik Ken mijn Ikjes

Workshop door Bieke Verbruggen
donderdag 15 en 22 maart van 19.30u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Kan je moeilijk ‘nee’ zeggen of grenzen stellen? Heb je het lastig met keuzes maken? Ben je slaaf van je perfectionisme? Gaan je emoties vaak met jou aan de haal? Zit je hoofd vol to-dolijstjes en staat Me-time niet in je woordenboek? En denk je: ‘ja, zo ben ik nu eenmaal’ of ‘dat zit in de familie’ en ‘ik kan er niets aan doen’? Dan is er goed nieuws: je bent véél meer dan je denkt!

 In deze introductieworkshop ga je op verkenning naar de ikjes achter jouw patronen. Je krijgt inzicht in hun ontstaan, hun bedoelingen en hun manier van werken. En je ontdekt hoe jij het stuur weer zelf in handen kan nemen. Zodat je zélf je rijstijl, je route en bestemming kan bepalen. Zo kan je ook op een heel andere manier kijken naar en omgaan met klachten als burn out, CVS, fibromyalgie, depressie, enz. Laat je verrassen door je eigen mogelijkheden!

Deelname: 60€, vooraf te betalen. Het aantal plaatsen is beperkt. inschrijven is noodzakelijk! 


Adem je vrij!

Workshop door Bieke Verbruggen
donderdag 26 april van 20u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Praktische ademhalingsoefeningen vanuit mindfulness en hartcoherentie, om tot rust en in balans te komen, én op te laden. Je kan er nadien ook zelf mee aan de slag.

In tegenstelling tot wat we vroeger dachten, wordt ons functioneren niet enkel aangestuurd door onze hersenen, maar ook door ons hart. Gevoelens zijn veel sneller en krachtiger dan gedachten. Ze hebben een diepgaand effect op de balans in ons autonome zenuwstelsel en het ritme van onze hartslag. Uit onderzoek is gebleken dat de communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van dit hartritme. Door ons hartritme te beïnvloeden door oprecht positieve gevoelens kunnen we ‘gezonde’ boodschappen sturen naar ons brein, en ons zenuwstelsel, hart- en vaatstelsel, hormonaal en immuunsysteem in evenwicht brengen. Dit uit zich in de praktijk door een hoger prestatievermogen, minder stress, een groter welzijn en emotionele stabiliteit. Hartcoherentietechnieken blijken erg efficiënt om stress te reduceren en het zelfgenezend vermogen te verhogen, ziekte is immers vaak het gevolg van aanhoudende stress.

Coach: Bieke Verbruggen www.innerpoleposition.be (bewustzijns- en transformatiecoaching)


Meditatieve vrouwencirkel

met Bieke Verbruggen
woensdag 31 januari van 20 tot 22u
maandag 30 april van 20u tot 22u

De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne
Meer info op www.innerpoleposition.be


Trauma & Stress Release

Introductie met Jan Guetens, osteopaat D.O.
donderdag 17 mei van 20u tot 22u
De Verscholen Tuin, Peter Benoitlaan 15, 2100 Deurne

Trauma & Stress Release is een revolutionaire techniek, die effectief gebruikt kan worden bij zowel fysieke als psycho-emotionele klachten. Langdurige stress, traumatische ervaringen en onverwerkte emoties kunnen ervoor zorgen dat diepe spanning in het lichaam wordt vastgezet. Deze methode omvat een aantal oefeningen die je kunnen helpen om acute en chronische spanning los te laten.

Bij alle zoogdieren is er een natuurlijk mechanisme van spontaan trillen of schudden (neurogene tremors), als reactie op een stressvolle, bedreigende situatie. Hierdoor wordt de opgebouwde spanning in het zenuwstelsel ontladen. De mens onderdrukt vaak deze natuurlijke reactie, zodat de stress zich in het lichaam meer en meer vastzet en voor problemen zorgt.

De oefeningen van Trauma & Stress Release zijn erop gericht om in veilige en gecontroleerde omstandigheden spontane trillingen op te wekken in de spieren die betrokken zijn bij de vecht/vlucht-respons. Op deze manier kunnen latente spanningspatronen worden geactiveerd en tot ontlading worden gebracht. Het zelfhelend vermogen van het lichaam kunnen we hier letterlijk aan het werk zien.
Door stap voor stap dit proces zijn gang te laten gaan en te laten doorwerken, worden dieper vastgehouden spanningen vanzelf vrijgemaakt en verwerkt. Het resultaat is een vrijere energiedoorstroming, een diep gevoel van ontspanning en meer innerlijke rust.

Trauma & Stress Release kan gebruikt worden als zelfhulpmethode, om dagelijkse stress te reguleren. Daarnaast kan de methodiek ook geïntegreerd worden in allerlei therapievormen rond trauma- en stressverwerking.

In deze introductieworkshop krijg je eerst een korte theoretische uitleg over de methodiek en het traumamechanisme. Vervolgens gaan we aan de slag met de oefeningen en kan je zelf de effecten ervaren. Het hele proces wordt deskundig begeleid, en ieder kan op zijn eigen ritme meedoen. Er is ook ruimte voor het delen van ervaringen.

Deelname: 15€, vooraf te betalen. Vroegboekkorting tot 30 april, vanaf 1 mei 20€. Max. 15 plaatsen. Inschrijven is noodzakelijk! http://www.janguetens.be/